De här har satt oss i klistret...

Ansvarige svensken: Det är knasigt och jag ska ha skit för det

SPORTBLADET

ESPINHO

Staffan Holmqvist är förste vice ordförande i Internationella förbundet och var med om att klubba genom den nya, omtalade spelordningen för VM.

- Men det vi spelar efter här i Portugal är inte det vi klubbade genom, säger Holmqvist.

Foto: bildbyrån
Sveriges representant Staffan Holmqvist (stora bilden) och de övriga representanterna som röstade igenom det skandalösa VM-upplägget.

På senvåren i fjol, innan VM-lottningen i juni, bestämde Internationella förbundet en ny spelordning för VM.

- Vi ville komma i från cupsystemet, som hade många betänkligheter, säger Holmqvist.

Dessa betänkligheter bestod bland annat i att tränarna tyckte att det inledande gruppspelet bara blev en transportsträcka; att länderna ville ha fler matcher så de syntes mer i media vilket ger fler sponsorer; och att VM ligger till grund för rankningen inför nästa VM och ett starkt lag riskerar då åka ur direkt i en åttondelsfinal.

Förslaget som skulle ersätta cupsystemet var det system som finns i EM - två sexlagsgrupper där man tog med sig poängen.

- Vi trodde vi röstade genom två sexlagsgrupper.

"Kolla där hemma"

Hur det kunde bli fyra fyrlagsgrupper förstår inte Holmqvist.

- Det står skrivet i stjärnorna. Men nånstans står det väl tryckt i papprena att det också fanns en möjlighet att det kunde bli fyra fyrlagsgrupper. Jag ska kolla det när jag kommer hem.

Du har tidigare sagt att du hade kunnat stoppa förslaget?

- Ja, om jag hade varit bätte inläst och känt till det.

Har du vetorätt?

- Nej, nej. Men om jag hade sett och slagit larm hade jag kunnat få styrelsen att titta på det, säger Holmqvist, som har en nyckel- position i världshandbollen då han också är ordförande i Europeiska handbollsförbundet.

Har du varit försumlig?

- Jag tar mitt ansvar. Det här är ett knasigt system och jag ska ha skit för det. Det tar jag.

- Men man ska veta att jag har aldrig varit inne och röstat för detta förslag till spelordning vi nu har.

Vem bär ansvaret - ordförande i IHF, Hassan Moustafa?

- Nej, det tycker jag inte. Det gör ordförande i tävlingskommittén, schweizaren Peter Mühlematter, som också är tävlingsledare för detta VM.

Finns denna spelordning i något reglemente?

- Denna spelordning finns inte komplett i reglementet utan bara som utgiven information.

Sportbladets krönikör Stefan Alfelt kräver i onsdagens tidning att du ska avgå på grund av din försumlighet och att du inte visat respekt för handbollen - kommentar?

- Alfelt är en av de sportjournalister jag respekterar mest. Och jag ska avgå som ordförande i Europeiska förbundet då jag nu suttit mina tre mandatperioder.

- Men jag har svårt att se att jag skulle ha mer ansvar än någon av de andra 17 som röstat. Jag vill först veta vilka chanser jag haft att stoppa denna spelordning.

- När det gäller Internationella förbundet förutsätts det att man blir omvald, och jag tror att jag fortfarande har Svenska handbollsförbundets förtroende, säger Staffan Holmqvist.

Johan Flinck