Tre svenskar till tysk superklubb

Martin Boquist: Man tackar inte nej till Kiel

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Lämnar RIK Kiel fortsätter att värva svenskt. Senast i raden är Martin Boquist. Han lämnar Redbergslid efter den här säsongen.
SPORTBLADET

En ny generation svenska spelare ska ta över i Kiel.

Martin Boquist skriver i dag på för Kiel och Sportbladet kan avslöja att Bundeligalaget i förra veckan också träffade Kim Andersson och Jonas Larholm.

- Den svensk-tyska satsningen ska bli vårt koncept, säger Kiels manager Uwe Schwenker.

Martin Boquist hade tre erbjudanden från tre tunga Bundesligalag: Nordhorn, Hamburg... och Kiel.

- Kiel är Kiel. Man kan helt enkelt inte tacka nej till Kiel. Det är kanske den bästa klubben i Europa, säger Boquist sedan han meddelat sitt beslut till lagkamraterna i RIK på gårdagens träning.

Besök hos Sävehof

Sportbladet kan i dag avslöja att Kiel också träffat Sveriges två största talanger - Sävehofs Kim Andersson och Jonas Larholm.

- Det stämmer att Uwe Schwenker var här och presenterade sig och klubben och träffade Kim och Jonas i förra veckan, säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.

Både Kim, VM-spelare i februari, och Jonas, enligt experterna en ny Magnus Wislander, ingår i Kiels stora framtidsstrategi.

- Vi vill bygga för framtiden och vi vill bygga ett lag med unga svenskar och tyskar. Vi har bra erfarenheter av svenskar. Den svensk-tyska satsningen ska bli vårt koncept, säger Schwenker till Sportbladet.

Många bekanta

"Bra erfarenheter av svenskar", ja: Magnus Wislander var med och vann sju ligaguld under sina tolv år i klubben innan han flyttade hem till RIK i somras, Staffan Olsson flyttar hem till Hammarby efter den här säsongen. Kvar är Stefan Lövgren, Johan Pettersson och målvakten Mattias Andersson. Och i sommar ansluter IFK Ystads Marcus Ahlm.

Undersöks i dag

Kiel vill helt enkelt samla de största svenska talangerna när de "gamle" flyttar hem.

Martin Boquist åker i dag ner till Kiel för den obligatoriska läkarundersökningen och för att skriva på treårskontraktet.

Kim Andersson och Jonas Larholm är inte aktuella för Kiel nästa säsong, enligt Stefan Albrechtson.

- Båda ska fullfölja sina kontrakt. Kim har ett år kvar, Jonas två, säger Albrechtson.

- Kiel ville inte gå bakvägen med agenter och så, utan var här och presenterade sin framtidsvision. Tillsammans med Magdeburg är Kiel den mest seriösa Bundesligaklubben.

Martin Boquist är sambo med landslagsmålvakten Jenny Lindblom, just nu knäskadat proffs i danska Slagelse.

- Slagelse vill ha kvar Jenny, och avståndet mellan Kiel och Slagelse är kortare än Göteborg-Slagelse. Hon har inte bestämt sig ännu, men flyttar med till Kiel, säger Martin.

För två veckor sedan blev det klart att RIK också tappar målvakten Dan Beutler.

Kiel gjorde i går även klart med slovenske stjärnan Roman Pungartnik, högernia/högersexa från Wilhelmshafen.

Johan Flinck