Redbergslid klart för final i Cupvinnarcupen

”...det är väl ungefär som att besegra Manchester United på Old Trafford”

SPORTBLADET

Motståndarna har kallats den tyska mardrömmen.

  För Redbergslid blev det därför rena drömresultatet.

  - Att slå Lemgo i två matcher i rad...

- ...det är väl ungefär som att besegra Manchester United på Old Trafford, sade Redbergslids Martin Boquist.

För det var precis vad RIK lyckats med. Det som började med seger i hemmamatchen i Frölundaborg, 36-32, fortsatte på lördagen med något ännu större på bortaplan, vinst i Tyskland med 37-35. Därmed är Redbergslid klart för final i handbollens Cupvinnarcupen med sammanlagt 73-67.

  De vita eleganterna får möta den spanska ligatvåan Ciudad Real, som slog ut starka Celje Lasko, slovenerna.

  I Ciudad spelar en 21-årig tvåmetersman från Växjö.

  Jonas Källman, vänstersexa som debuterade i handbollslandslaget i höstas.

  - Det kan inte bli bättre. Tänk att både vi och RIK lyckades. Vad kul att få möta dem i Scandinavium med många tusen på läktarna. När jag spelade i Skövde fick vi alltid däng i Göteborg. Ja det här är ofattbart roligt, sa Jonas Källman till TT på en svajig mobiltelefon från Slovenien.

  Ciudad Real, med många landslagsmän och bland dem Talant Doutjebajev, ligger tvåa i den spanska ligan efter Barcelona. Chansen att vinna serien är minimal.

  - Men vi kan ju vinna cupvinnarcupen i stället, säger Källman.

  Det kan bli två härliga finalmatcher i cupvinnarcupen.

  Redbergslid tog Lemgo på bättre kondition.

  Lemgo liknas vid ett tyskt landslag kryddat med några utländska världsspelare. Deras spelsystem kallas för tornadohandboll med högsta fart och kvicka avslut.

Inte så många alternativ

  - Det är lite överskattat. De hade inte så många alternativ, sedan hade de ju inte precis förbättrat sin kondition på bara en vecka. De blev mer och mer trötta, berättar Boquist i telefon från Tyskland.

  Inledningen tillhörde Lemgo, men när Magnus Lindén med sitt mål i slutsekunderna av första halvlek reducerade RIK:s underläge till två mål levde hoppet.

  - Det var oerhört viktigt. Sedan sprang vi sönder dem under matchens gång.

  Boquist gjorde elva mål, varav två på straff. På planen fanns också Magnus Wislander och han vet hur tyska klubblag ska tas.

  Senast ett svenskt lag var i final i en Europacup, faktiskt cupvinnarcupen, var för 13 år sedan då Drott mötte spanska förre landslagsmålvakten Mats Olssons Santander. Då blev det svensk enmålsseger hemma. Men femmålsförlust borta sedan domaren blåst frikostigt med spanska straffar.

  Jonas Källmans Ciudad Real mot Redbergslid.

  Kul final i handbollens cupvinnarcup.

Tobias Österberg/Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM