Nobbade proffslivet – för att bli mamma

Nu kan Arfwidsson ta SM-guld: Jag har blivit bättre

SPORTBLADET

Proffsklubbarnas pengar lockade. Men handbollsstjärnan Katarina Arfwidsson, 30, stannade hemma – och skaffade barn.

Efter en blixtsnabb comeback ska hon leda Skuru till SM-guld.

Foto: johan solum
guldklimp Landslagsstjärnan Katrina Arfwidsson hade flera proffsanbud, men valde att stanna hemma och skaffa barn. Ronja är i dag fyra månader. ”Att ha barn behöver inte vara ett problem”, säger Arfwidsson.

Katarina Arfwidsson sitter på altanen hemma i Sollentuna och njuter av vårsolen medan Ronja, fyra månader, sover i vagnen bredvid. Trots att hon håller på att bygga upp finalformen tar hon det lugnare än på länge.

– Idrotten är inte lika livsviktig längre. Nu har jag något som betyder så mycket hemma.

– Det gör inget om vi förlorar en match. Ronja är ju lika glad ändå. Jag behöver inte lägga ner lika mycket energi på besvikelsen. Att vara mamma kan till och med ha gjort mig till en bättre spelare. Jag är lugnare och stabilare, säger hon.

Snabb comeback

Fyra månader efter att hon blivit mamma är Katarina Arfwidsson tillbaka i rollen som Skurus stjärna och målmaskin. Formen blir märkbart bättre för varje match.

I dag ska hon spela i finalen mot Eslöv.

– När jag var gravid var jag rädd för att jag skulle flyta fram som en köttbulle. Men jag har alltid gillat att röra på mig så jag höll igång och promenerade varje dag. Jag hinner inte träna lika mycket nu men att ha barn behöver inte vara ett problem. Det är mycket vad man gör det till. Många killar är pappor och spelar tills de är 35, så varför ska inte tjejer kunna göra det och vara bra?

Katarina Arfwidsson är en något annorlunda elitidrottare. För drygt ett år sedan gjorde hon succé i VM där Sverige slutade åtta. Den vänsterhänta högernian var en av de fem bästa i världen i sin position och fick proffserbjudanden från hela Europa.

”Har allt hemma”

Men hon tackade nej.

I stället satsade hon på en klädaffär i centrala Stockholm som hon äger tillsammans med sin sambo, Abbe.

– Det är klart att det skulle varit kul att prova på att vara proffs och jag skulle kunnat leva bra på pengarna. Men jag har allt här hemma. Jag har frihet i jobbet och kan träna när jag vill.

– Inget har överträffat det, säger hon.

Slutar efter OS 2004

Utmaningen i det europeiska spelet lockade däremot. Och gör det fortfarande.

– I Skuru möter man samma lag år efter år. Att spela i landslaget är det roliga. Målet är att gå till OS. När min sambo ville ha barn tänkte jag att jag skulle hinna klämma in det mellan VM och OS.

– Men om vi klarar att komma dit är det det sista jag gör. Efter OS 2004 har jag gjort mitt, säger hon.

Blev utsedd till årets bästa handbollsspelare 2001

Jill Sjölund