41 år ung – och snart mästare

Fransson: Jag mår inte bra av vila

SPORTBLADET

Tycker du att Olsson, Wislander och Lindgren är för gamla för topphandboll?

Jämfört med Mats Fransson är de rena juniorerna.

Snart 41 år ung är han bättre tränad än någonsin – och lovar spela minst en säsong till.

Foto: SCANPIX
Mats Fransson, 41, Sveriges äldste handbollsproffs, kan bli norsk mästare i morgon.

Han är en svensk stålman mellan stolparna, en träningsnarkoman som spelat topphandboll i över 20 säsonger.

Och som aldrig verkar tröttna på det.

Mats Fransson, 41 år i juni, är nu på väg att bli norsk mästare med Sandefjord (34–25 i första finalen mot Stavanger i onsdags).

Hur orkar du?

– Helt ärligt känner jag mig inte en dag äldre än 30. Kroppen har vänjt sig vid hård träning och jag mår inte alls bra om jag inte får träna ordentligt. För några år sedan, när jag varvade ned i tvåan, fuskade jag med träningen – och då blev jag skadad direkt, säger Mats Fransson och skrattar.

Wislanders genombrott

Han var med i det klassiska VM-guldlaget 1990 i Prag – där Mats Olsson var given etta i målet och Tomas Svensson backup i finalen – och såg på nära håll tre svenska talanger växa ut till världsspelare.

64-orna Magnus Wislander, Ola Lindgren och Staffan Olsson fick sitt definitiva genombrott och alla spelar fortfarande aktivt, 39 år gamla.

– De är alla tre ett bevis på det här med åldern är lite överskattat. Så länge man brinner för det här så kan du fortsätta spela. Jag är precis likadan själv, jag vill aldrig göra nåt på halvfart.

Pendlar till Norge

Hur många gånger har du funderat på att lägga av?

– Första gången jag tänkte på det var när jag lämnade Irsta. Och det är ju 13 år sen nu...men därefter har jag faktiskt knappt ens tänkt tanken. Jag tycker fortfarande det här är fantastiskt kul. Det har blivit en livsstil som jag inte vill vara utan.

Han bor i Lysekil och pendlar tre-fyra gånger i veckan till Sandefjord för att träna och spela matcher.

– Det är tio mil med bil till Strömstad, sen två timmar med båt. Det kan bli ensamt där borta ibland, men jag känner mig ändå väldigt priviligerad.

Och lönen?

– Jag har varit mer eller mindre heltidsproffs i alla år och lever väldigt behagligt. Det blir säkert lite över till den dan jag slutar.

Och när blir det?

Mats Fransson skrattar igen.

– Jag kommer spela minst en säsong till i Norge. Sen får vi se. Men är det fortfarande lika kul, så...

Målvakten blev världsmästare 1990

PeO Larsson