Martins sköna finalrevansch

RIK utklassade Drott: Fruktansvärt i fjol

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Martin Boquist är inte bra på någonting.

Säger han själv.

Märkligt.

I elitserien och SM-finalerna har han varit hur bra som helst.

– Jag är väl hyfsad på det mesta men en slow learner, säger Martin Boquist.

Foto: Thomas Johansson
Magnus Johansson jublar efter 35-20-segern, samtidigt som Mikael Franzén tar en rejäl klunk champagne ur SM-bucklan.

Han lär långsamt alltså. Det är därför vi har fått vänta på det definitiva internationella genombrottet vi så länge trott skulle komma.

Ett genombrott som Martin Boquist har fått i år.

Hans inhopp i VM tillhörde ljuspunkterna i Bengan Johanssons plågade landslag. Men framförallt etablerade de 24 mål som han gjorde i Cupvinarecupen i två matcher mot tyska Lemgo som kallas världens bästa klubblag.

Redbergslid slog ut Lemgo i semifinalen och förlorade knappt i finalen mot Ciudad Real. Fantastiska framgångar för svensk handboll men för Martin Boquist är det underordnat finalsegern över regerande svenska mästaren Drott.

– Personligen tyckte jag det var fruktansvärt när vi förlorade i fjol. Det värsta jag har varit med om. Det har suttit som en tagg i själen men den är bortplockad nu, säger Martin Boquist.

Strålande, Beutler

Och som Boquist, Wislander och de andra Redbersglidarna drog ut den taggen.

Dan Beutler var strålande i mål.

Kontringarna var blixtsnabba.

Avsluten perfekta.

Det var klasskillnad – precis som det har varit hela säsongen. Redbergslid var totalt överlägset i seriespelet och slutspelet avverkades med förkrossande nio raka segrar i bäst av fem-serien genom kvarts-, semi och finalspel.

Kiel nästa

– Revansch har varit vårt ledord hela säsongen. Vi har samlat kraft av förlusten i fjol och vi har hela tiden vetat att det skulle bli Drott i finalen, säger Martin Boquist.

Nästa säsong spelar han i Kiel.

– Att bli proffs har alltid varit en dröm. Jag gör det för att utvecklas som handbollsspelare. RIK kommer att vara topplag många år till. I föreningen finns både kunskapen och viljan.

– Det är som att stoppa handen i en hink med vatten. När man drar upp den fylls hålet igen direkt. Så har RIK gjort när Lövet (Stefan Lövgren) försvann och när Ljubo (Ljubomir Vranjes) lämnade. Jag är långt ifrån den största stjärnan som lämnat RIK, säger Martin Boquist.

Världsnivå nästa

Rätt men lite väl blygsamt. Hittills har han varit i Sverige vad Stefan Lövgren varit ute i världen. Individualisten som frälser ett lag med sin initiativförmåga och fantasi.

Det är ett steg till att ta för Martin Boquist för att nå världsnivån – men han har definitivt förutsättningar för att ta det.

Stefan Alfelt ([email protected])