Svensk handboll tappar stjärnor

Veronica Isaksson och Katarina Arfwidsson lägger troligtvis av

1 av 2
Veronica Isaksson.
SPORTBLADET

Svensk damhandboll ser ut att mista två rutinerade profiler.

Veronica Isaksson slutar och Katarina Arfwidsson kommer troligen att ta samma beslut.

Efter den andra VM-kvalmatchen mot Österrike, då det stod klart att Sverige missar VM i Kroatien, tog förbundskaptenerna Per-Olof Jonsson och Tomas Ryde ett snack med alla landslagstjejer.

De fick klart för sig att två tidiga 70-talister, Skuruduon Veronica Isaksson och Katarina Arfwidsson, var tveksamma till fortsatt elitspel. Och i fredagens Göteborgs-Posten deklarerar Isaksson att hon slutar i både klubblag och landslag. Och för Katarina Arfwidsson, som födde barn i december och har en butik i Stockholm, blev troligen comebacken mot Österrike hennes sista framträdande på elitnivå.

- Elva av de 15 spelare som var med mot Österrike ser positivt på sin handbollsframtid. Av de fyra som är födda på 70-talet kommer Åsa Eriksson som är proffs i Danmark och Madeleine Olsson som är proffs i Tyskland att fortsätta, säger Per-Olof Jonsson till TT.

- Så det var fler som lade av efter EM i december 2001.

VM-missen innebar också att Sveriges damer inte har någon chans att ta sig till Aten-OS nästa år. Nästa mästerskap blir därmed EM i Ungern i december 2004. Kvalet avgörs i november i år.

- Jag ser positivt på damlandslagets framtid. I matcherna mot Österrike var snittåldern 24 år och utan sjuttiotalisterna hade den varit runt 22 år. När vi gick så bra i förra EM var snittåldern 27-28, den ålder där man brukar vara som bäst i handboll. Det var ett mer färdigt lag, säger Per-Olof Jonsson.

- Och mot Österrike hade vi bara två proffs. I EM-kvalet i höst kan jag tänka mig att vi blir upp mot sju, åtta proffs.

TT