En sista chans kvar för ”Bengan boys”

Danmark värsta hindret på vägen mot OS-platsen

SPORTBLADET

Ryssland, Schweiz och Ukraina heter Sveriges gruppmotståndare i handbolls-EM i Slovenien nästa år.

Dom kan vi glömma.

Ödesmatchen blir Danmark i andra gruppspelet.

Foto: Ulf Höjer
Bengt Johansson ska ta Sverige till OS - via EM.

Efter 13 plats i VM i Portugal tidigare i år har Bengt Johanssons landslag en enda möjlighet att komma till OS i Aten. Nämligen att bli bäst placerade nation i EM av dem som inte redan är kvalificerade för OS.

Det handlar alltså inte om att Sverige måste vinna EM. Faktum är att Sverige kan ha Kroatien, Tyskland, Ryssland, Frankrike, Spanien, Ungern och Island framför sig.

Alla andra som är med i europamästerskapet måste däremot hamna längre ner i den slutliga placeringslistan.

Annars blir det inte en sista chans för Magnus Wislander att vinna det enda han saknar i sitt välfyllda prisskåp. Nämligen ett OS-guld.

På förhand heter de tuffaste konkurrenterna Danmark, Slovenien samt Serbien och Montenegro som numera är namnet på före detta Jugoslavien.

Sverige förlorade i går med 27-30 mot just Slovenien som naturligtvis kommer att bli en tuff nöt att knäcka på deras hemmaplan i EM.

För Bengt Johansson och hans landslag väntar en situation man inte varit med om sen det fantastiska genombrottet när Sverige otippat blev världsmästare i Tjeckoslovakien. Sverige är inte längre favorit.

Njutbar handboll

Efter VM-insatsen har vi hamnat i ett läge där Bengt Johanssons handbollsfilosofi kan ifrågasättas utifrån den utveckling av sporten som skett de senaste åren.

Personligen tycker jag att den handboll som Bengt Johansson utvecklade under det dryga årtionde som Sverige varit världsledande är den mest njutbara perioden i modern tid.

För Bengan handlade handboll mycket om storvuxna bjässar som med kraft vräkte sig fram och tryckte sig igenom motståndarnas försvar. Alla spelare skulle helst var två meter långa och väga över 100 kg.

Bengan förde in lekfullheten och elegansen i handbollen igen och när motståndarna till slut hittade ett motvapen är det publiken och därmed sporten som blir lidande.

Den handboll som framförallt Tyskland bedriver är mer spring och kasta än att spela handboll. Tempo är det enda som gäller. Avkast, ryck in från kanten eller tre steg och upphopp följt av skott. Det blir massor av mål men det är inte roligt att titta på.

Problemet är att det är effektivt och svårt att försvara sig emot.

Det enda man egentligen kan göra är att spela likadant själv och hoppas att man i slutändan har gjort ett mål mer.

Förmodligen måste Bengt Johansson ge avkall på åtminstone en del av sina principer för att lyckas med sitt svåra uppdrag.

Så här spelas EM i Slovenien 2004

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM