"Elitseriespel är en dröm"

Olsson längtar redan till premiären

SPORTBLADET

I februari 2002 grät Staffan Olsson i Globen.

Då var han nybliven Europamästare.

Nu längtar han tillbaka - till höstens elitseriepremiär mot Djurgården.

- Att få spela där är en dröm, inte bara för mig, säger Hammarbys stjärna.

FÖRSTA HAMMARBY-TRÄNINGEN Staffan Olsson gjorde sitt första pass med Bajen - och redan nu längtar han till elitseriepremiären.

Det är lite mer än sju veckor kvar till Staffan Olssons första match i elitserien sedan 1989 och i går gjorde han sitt första träningspass med den nya klubben, Hammarby.

Med nr 19 på ryggen, samma nummer som han haft under de åtta åren i THW Kiel, greppade han bollen igen efter ett mer än två månader långt sommarlov.

- Allt känns bra, förutom att jag inte är van vid det svenska klistret. Det har slitit av skinnet på fingertopparna, säger han och plockar bort ytterligare en skinnflik.

"Högsta vinsten"

Hammarby har i stort sätt kvar samma trupp som i fjol. De har värvat Mikael Appelgren, Djurgården, Olle Stenius från Finland, Tobias Karlsson, Norge och Staffan Olsson, Tyskland.

- Av alla elitserielagen har vi dragit den högsta vinsten, säger Hammarbys tränare Magnus Grahn.

- Det är oerhört inspirerande både för mig och för killarna att Staffan finns med i laget.

Siktar på topp fem

För den dubble världsmästaren har bytt världsspelare som Stefan Lövgren, Johan Pettersson, Nikolaj Jacobsen och Henning Fritz mot yngre förmågor som Lukas Karlsson, Niklas Grundsten och Mattias Adjovi.

- Elitserien blir minst lika hård som Bundesliga, men med ung iver i stället för snyggt och rutinerat. Nu får jag börja studera de unga spelarna i elitserien, den biten var lättare i Bundesliga, säger Staffan Olsson och skrattar.

- Det är klart att det blir annorlunda. Där är det världsstjärnor, här kanske det är blivande världsstjärnor och det är klart att jag har ett större ansvar. Det är en ny situation för mig.

Hans första utmaning blir att leda Hammarby till en plats bland de fem främsta i elitserien. Det ser både han och tränaren Magnus Grahn som en realistisk målsättning.

Landslaget däremot finns inte i tankarna - inte än.

Nu handlar det om träningsmatchen mot Guif på söndag och sedan derbyt i Globen den 27 september.

Har två VM-guld & fyra EM-guld

Anna Carlsson