Inköpt - men inte önskvärd

Hammarby-tränaren: Inte den spelartyp vi behöver

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
HAR VUNNIT TRE SM-GULD Namn: Åke Muwanga. Född: 1982. Vikt: 95 kg. Längd: 193 cm. Moderklubb: Växjö HF. Senaste klubb: Redbergslid. Yrke: Studerande. Säsonger i elitserien: 4. Meriter: 3 SM-guld.
SPORTBLADET

Styrelsen har lovat Åke Muwanga ett kontrakt och i kväll gör han sin första träning.

Men Hammarbys tränare vill inte ha honom.

- Jag har sagt till styrelsen tre gånger att jag inte är intresserad, säger Magnus Grahn.

- Jag blir förgrymmad på styrelsen, man gör inte så mot en spelare.

I våras blev Åke Muwanga svensk mästare med Redbergslid, men trots ett kontraktsförslag bestämde han sig för att flytta till familjen i Stockholm och studera. Dessutom ville han spela tillsammans med kompisarna i Hammarby.

- Han provtränade med oss, men när Tobias Karlsson blev klar i juni var inte Åke aktuell längre. Vi har spelare med hans kvaliteter och vi har inte plats för fler. Han kan träna med oss tills han hittar en ny klubb, men inte spela, säger tränaren Magnus Grahn.

- Detta verkar vara rena vilda västern. Det är mycket amatörmässigt att göra klart med en spelare utan att prata ihop sig med tränaren och sportkommittén.

"Kontraktet är klart"

I helgen kom Åke Muwanga och Hammarby överens om ett kontrakt.

- Det blir Hammarby. Kontraktet är klart, det som återstår är klubbarna och det ska inte vara något problem, så fort de är överens är jag spelklar, säger han.

Det anser även Hammarbys tävlingsansvarige Kenneth Klingborg, som tillsammans med ordförande Jan Flinckman skött kontakten med Åke Muwanga.

- Han har flyttat upp och det finns ett kontrakt, säger Kenneth Klingborg.

- Det finns alltid skador och vi måste komma överens med RIK, han kanske inte ens blir spelklar i år och när han är spelklar skrivs kontraktet under. Vi vill inte släppa sådana spelare till våra konkurrenter.

Magnus Grahn säger att han inte vetat om detta.

- Det stämmer nog inte. Det är nog ett missförstånd, säger Kenneth Klingborg.

I går kväll hade styrelsen ett möte och innan dess pratade Magnus Grahn med Jan Flinckman och bad om en förklaring.

- Men den var ganska luddig. Han sade att Åke kunde spela med vårt farmarlag, men jag tror inte att en sådan spelare är intresserad av division två. Man kan inte göra såhär mot en spelare, säger Magnus Grahn.

- Jag är oerhört förvirrad, besviken och även orolig för hur våra spelare reagerar. Detta är det märkligaste jag har varit med om som tränare.

På tisdag kommer ytterligare en spelare till Hammarby för provträning. Norrmannen Espen Nygård med ungdomslandslagsmeriter som ska studera i Stockholm.

- Jag har fått väldigt goda vitsord och vill se vad han går för, spelarna vet att han kommer, säger Magnus Grahn.

- Han är intressant, Åke vet jag vad han kan och det är inte den spelartypen vi behöver.

Anna Carlsson