Staffan stoppad – av levande vägg

Målvaktshjälten Anders Lindqvist: Det känns helt underbart

SPORTBLADET

Han stal showen från gamle landslagskompisen Staffan Olsson. Djurgårdens målvaktsbjässe regerade i Globen och blev matchvinnare.

– Det känns helt underbart, säger Anders Lindqvist.

Anders Lindqvist fick sin handbollsfostran i Guif. Där stod han i skuggan av stormålvakten Thomas Svensson. Under 1990-talet gjorde Lindqvist en hel del A-landskamper. Men han förblev en doldis i blågult.

– Jag spelade ganska många år i landslaget, bland annat med Staffan. Men jag lyckades aldrig riktigt bra där och fick aldrig chansen i de stora turneringarna, säger Anders Lindqvist.

Efter en sejour i bland annat norska Drammen kom han i fjol till Djurgården. Och i går var han Djurgårdens store matchvinnare inför 8 350 åskådare. Med hela 27 räddningar och ett respektingivande spel blev han Bajenspelarnas mardröm.

Lite med sömn

– Det blir inte åtta timmars sömn i natt. Snarare tre-fyra, säger Hammarbys besvikne tränare Magnus Grahn.

Anders Lindqvist var desto gladare.

– Vi hade allt i dag. Det känns helt underbart, säger Anders Lindqvist.

Och tränaren Stefan Burman hyllade målvaktsfantomen.

– Det är fantastisk känsla att vinna ett derby inför så mycket folk. Anders gör en fantastisk andra halvlek, säger Stefan Burman.

Taktiken handlade mycket om att stoppa Staffan Olsson. Och Anders Lindqvist var nöjd med lagets spel.

– Vi hade bestämt att Staffan skulle få ta sina skott men hindra hans inspel på linjen. Det lyckades väl inte hundraprocentigt, men det räckte, säger Anders Lindqvist.

Men det var inte enbart Lindqvist som vann matchen åt Djurgården. Storskyttarna Milan Grubanov, Vaggo Schjölin och Fredrik Wahlström utnyttjade Hammarbys försvarskollaps och öste in mål. Gång på gång fick de ytor och förvaltade sina tillfällen på bästa sätt.

Viktig Dif-seger

– Det gick bra i dag. Elva mål är topp för mig. Vi gick in som ”underdogs” och det är härligt att vinna en sån här prestigematch, säger Fredrik Wahlström.

Efter förlusten mot IFK Malmö var segern välbehövlig för Djurgården.

– Vi är bland de sex bästa i serien. Vår högstanivå är väldigt hög. Nu ska vi höja lägstanivån också, säger Anders Linqvist.

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM