FRÄLSAREN

Marcus Ahlm på väg att bli svensk handbolls nästa superstjärna

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Marcus Ahlm har storpelat i Super Cup i Tyskland. I dag väntar Spanien i semifinalen.
SPORTBLADET

LEIPZIG

I kväll möter Sveriges handbollslandslag Spanien i semifinal i Super Cup.

En mycket överraskande semifinal för ett nykomponerat svenskt landslag som har övertygat stort mot Tyskland och Ryssland.

Mest har Marcus Ahlm imponerat.

En jätte i försvaret och effektiv målskytt från linjen. Ahlms spel är kamp om varenda centimeter i såväl försvar som anfall. Centimetrarna som är skillnaden mellan vinst och förlust.

Hur är det att ha flyttat till Kiel?

- Jag trivs mycket bra. Miljön där är bra för att utvecklas. Handbollsmässigt är det perfekt och att flytta utomlands utvecklar en som människa.

Hinner du med annat än handboll?

- Jag och min sambo pluggar mycket tyska.

Pluggade kemiteknik

Tidigare pluggade du ganska avancerade saker.

- Kemiteknik. Jag ska ta upp det och avsluta studierna någon gång. Man blir civilingenjör inom allt från läkemedel, skogsindustri, pappersmassa till allt möjligt annat. Färger. Allt är kemi.

Förra säsongen fick du inte flytta från Ystad till Kiel. Hur var den tiden?

- Rätt jobbig generellt. Hela hösten var jag skadad också. Gick länge med ont i ljumsken. Kom inte tillbaka i normal fysisk form förrän i februari. Eftersom jag inte kom med till VM kunde jag träna bra under den tiden. I mars fick jag en muskelbristning i låret och var borta en månad till.

Och så blev du inte uttagen till VM - hur tog du det?

- Jag visste att jag inte var i fysisk form men man blir alltid ledsen när man inte får vara med samtidigt som jag förstod varför.

Revanschsugen?

- Klart att jag är det men förhoppningsvis känner väl alla alltid att de vill vara med i landslaget för att visa att man ska vara med där.

I Super Cup började ni med att utklassa VM-silvermedaljörerna Tyskland och sen Ryssland. Hur ska vi tolka det?

- Dom saknade en del spelare men samtidigt saknade vi Stefan Lövgren, Johan Pettersson och Ljubomir Vranjes. Alla tre är gjutna i förstauppställning så motståndarna kan inte säga att skadeläget var till vår fördel.

Super Cup har varit en nystart som väl gör att man kan tro på en ljus framtid både i EM och förhoppningsvis OS nästa år?

- Med ett offensivt försvarsspel öppnas fler möjligheter för kontringar och med segrar får man bättre självförtroende.

Det svaga resultatet i VM gav lite av en domedagskänsla över svensk handboll. Hur uppfattade du det när du följde det från hemmaplan?

- Det var så himla många faktorer som spelade in. Elitserien spelade omgångar som gjorde att Wislander och fler inte kunde vara med i träningslandskamper. Lövgren hade varit skadad länge och jag vet nu av egen erfarenhet att man inte är i toppform direkt när man kommer tillbaka. Man är orolig för att kroppen inte ska hålla. Det kan vara skillnaden. Är man inte hundraprocentig när man går in viker man ner sig.

Speciella egenskaper

Handboll är i grunden ganska enkelt. Du kastar en rätt liten boll. Ändå är det en komplicerad sport som kräver mycket av utövaren. Hur är det möjligt?

- Alla kan kasta iväg bollen. Storheten med handboll är att den

är komplex. Man kan komma rätt långt med att behärska en grej men för att bli riktigt bra måste man vara bäst på en sak. Plus att de andra bitarna måste vara väldigt bra. Det fantastiska under 90-talet var att vi har haft så många spelare med

speciella egenskaper. Ola Lindgren var alltid enormt vältränad men det var ändå något i hans huvud som gjorde att han kunde läsa spelet och bli den försvarsspelare han var.

Den som inte spelat handboll undrar varför ni kastar bollen fram och tillbaka över planen utan att något händer. Vad händer egentligen i det läget?

- Mest handlar det om att få försvaret att röra sig. Man har en plan för hur man ska få dem att flytta sig så att man till slut exempelvis kan komma in mellan två försvarare med bollen. Utvecklingen de senaste åren har gått mer mot snabba avkast och kontringar.

Problemet med handboll är att många mål i sig inte gör spelet njutbart.

- Är man en rutinerad handbollsåskådare tänker man som du. Men om man inte sett så mycket tror jag att man kan tycka det är kul med farten och de många målen. De flesta lagen gör så nu men det kanske är en modegrej. Jag är inte säker på att det kommit för att stanna.

Tänker du fram till EM eller är tankarna redan i OS?

- Långt ifrån. Tankarna når inte ens till EM. Fortfarande handlar det om att komma in i tyska ligan, spelet där och i klubben. Kiel har funnits i mina tankar tidigt om det skulle bli en chans till spel utomlands. Jag ville dit långt innan det blev aktuellt.

Spelar i Kiel

Stefan Alfelt