Slutsnackat - svensk handboll är INTE död

Stefan Alfelt: Det har sällan funnits anledning att ha så stor tro på framtiden som nu

SPORTBLADET

En knapp förlust mot Spanien men segrar över Ryssland, VM-tvåan Tyskland och världsmästaren Kroatien.

Supercup i Leipzig/Riesa har tagit död på allt snack om svensk handbolls död. Efter 24-21 mot Kroatien kan man konstatera att det sällan har funnits anledning att ha så stor tro på framtiden som just nu.

Samtidigt är det mycket länge sen som svensk handboll gått en så osäker framtid till mötes. Sen VM-guldet 1990 har vi alltid varit kvalificerade till alla stora mästerskap men nu måste vi i EM komma före nationer som Danmark, Slovenien och Serbien Montenegro för att ta den enda plats som återstår för Europa i Aten-OS nästa år.

Att Sverige har kapacitet för att ta den platsen har man visat den här helgen i Tyskland där så många av de nya och de mindre kända svenska landslagsspelarna har klivit fram och visat världsklass.

Seifert var mindre framträdande i de två förta succématcherna mot Tyskland och Ryssland. Han klev sen fram mot Spanien och Kroatien.

Kim Andersson fick massor av speltid och förtroende av förbundskaptenen mot Kroatien och visade att han är klar att ta ett större ansvar även när det gäller stora matcher mot de riktigt svåra motståndarna.

Supercup är visserligen en träningsturnering men den är viktig för alla lag som är med. Inte ens ryssarna har särskilt många dagar tillsammans längre under ett år, frånsett att 13 av de som fanns i Supercuptruppen spelar i samma Moskvalag.

Möjligheterna som bjuds i de få träningsturneringar som finns under säsongen måste tas tillvara och sättet som Bengt Johansson hanterat tiden efter VM-misslyckandet imponerar. Matchningen av gammalt och nytt är genial men det väntar dagar av svår huvudbry fram till att han presenterar sin EM-trupp i mitten av december.

Till EM ska 16 spelare tas ut. Alla 14 som spelat i Supercup har visat att de är värda att få chansen. Utöver dom har den givna trion Lövgren, Vranjes och Johan Pettersson suttit skadade på läktarna i Tyskland.

På målvaktssidan finns ung kvalificerad konkurrens i form av Kiels Mattias Andersson och Barcelonas Fredrik Ohlander.

Redbergslids Martin Frändesjö och Henrik Lundström är definitivt med som konkurrenter som kantspelare.

Bengt Johansson har plötsligt väldigt angenäma problem att fundera över.

Stefan Alfelt ([email protected])