Mästarna på fall

Hammarby skrällde: Vi fick RIK dit vi ville

SPORTBLADET

Det är säsongens största skräll i elitseriehandbollen.

Redbergslid-Hammarby 30-34.

- Vi kände att vi hade nåt på gång, säger Hammarbys tränare Magnus "Nollan" Grahn.

Foto: BJÖRN OLSSON
Stort segerjubel bröt ut i Hammarby efter skrällsegern.

Hammarby har vacklat i säsongsinledningen, bara två segrar på de sju första matcherna och näst sist i tabellen, och storsatsningen - med proffset Staffan Olsson som affischnamn - har inte gett önskat resultat.

Magnus Grahn är den förste att erkänna att laget floppat.

- Visst och jag tar på mig en del av det. Vi har "hattat runt" lite för mycket i laguppställningen och inte spelat det spel vi vill, och kan, spela, säger han.

I går visade Hammarby att de vill - och kan.

Gästerna gick fram till 10-7-ledning efter cirka en kvart och hade hela tiden några bollar upp.

- Taktiskt fick vi RIK precis dit vi ville. Vi skar av mycket av deras kantspel och lyckades få stopp på linjeinspelen, säger Magnus Grahn.

"Vi fick ut all energi"

I det dramatiska slutet, när RIK var på väg i kapp, visade Staffan Olsson, 39, klassen. Han sköt matchavgörande 29-26 och 30-26.

Och skrällen var ett faktum.

- Överraskad? Både ja och nej. Vi kände att det var skrälläge, vi hade liksom inget att förlora och vi fick äntligen ut all energi på rätt sätt, säger Magnus Grahn.

Betygsätt Staffan Olsson hittills.

- Varken han, eller nån annan, har väl kommit upp i den kapacitet vi vet finns. Men alla ska ha klart för sig att det inte bara är att komma hem efter tiotalet proffsår och dominera i elitserien. Det har vi aldrig krävt. Men nu tog Staffan stort ansvar och när allt nytt runt omkring nu lagt sig tror jag vi kommer få en enorm nytta av hans kunnande.

Näst sist trots segern

Olsson, unge spelgeniet Lukas Karlsson, 21, och Mathias Adjovi, 27, är en mycket stark niometerstrio - men i går överraskade framtidens stjärnspelare mest.

Mikael Apelgren, 19, gjorde åtta mål och visade att han är redo för elitserien.

- Vi är ju vana att Lukas (Karlsson) styr och ställer som mittnia. Men Apelgren var grym när han fick chansen, säger Magnus Grahn.

Men ni är fortfarande näst sist i tabellen.

- Inte så länge till, säger Magnus Grahn och skrattar.

Därför överraskade Hammarby

PeO Larsson