Handboll – inför 17103 åskådare

Storpublik i Bundesliga – men svenskarna tänker på EM: Det stora delmålet

SPORTBLADET

KIEL

17 103 åskådare på läktaren. Stentufft motstånd på planen.

Ändå har målvakten Tomas Svensson tankarna på annat håll.

I Slovenien och EM-slutspelet.

– Där har de varit ända sedan VM-debaclet i Portugal.

Foto: RAINER DAHMEN
”DET VAR BRA STÄMNING” De svenska handbollsproffsen i Tyskland har ett hårt schema med flera matcher kring jul- och nyårshelgen. Och intresset är enormt stort. I går spelade Gummersbach mot Hamburg inför över 17 000 åskådare i Köln. Men Hamburgs svenske målvakt har ändå tankarna på annat håll – EM som inleds om 25 dagar. ”Det är klart att jag försöker kämpa vidare i det dagliga tränandet i Hamburg, men EM är det stora delmålet som jag har i huvudet hela tiden”, säger svenske stjärnmålvakten.

Det är mindre än en månad kvar till EM, den viktigaste turneringen på 20 år för svensk handboll. För första gången sedan 1980 kan de svenska herrarna missa en stor turnering. Landslaget måste vara den bästa av de EM-nationer som ännu inte har kvalat in till OS för att få vara med i Aten i sommar.

– Det blir jättesvårt och vi har en viss press på oss. Vi haft stora skadeproblem så både Slovenien och Danmark är större favoriter till OS-platsen. Det passar oss bra, säger Tomas Svensson.

Stördes inte

– Det är klart att jag försöker kämpa vidare i det dagliga tränandet i Hamburg, men EM är det stora delmålet som jag har i huvudet hela tiden.

I går förlorade hans Hamburg inför 17 103 åskådare i Köln mot Gummersbach (30–25). Tomas Svensson stod i den andra halvleken och kantspelaren Jonas Ernelind gjorde fyra mål.

– Det var bra stämning i en stor hall, men det är ingenting vi stördes av eller är ovana vid, säger Jonas Ernelind och syftar på att de själva hade över 10 000 åskådare på den senaste hemmamatchen.

Inför morgondagens match mot Eisenach ligger laget på femte plats. Hamburg har samma poäng som Kiel på fjärdeplats och tre poäng upp till andraplacerade Lemgo.

– Vi saknar fortfarande stabiliteten, vi vinner de enklare matcherna, men förlorar mot de lag som ligger före oss i tabellen, säger Jonas Ernelind.

Svenskarna i de tyska toppklubbarna har haft ett tufft matchande med flera matcher kring jul, dels i ligan och dels i de europeiska cuperna. Nu återstår bara en omgång innan det blir ett kort nyårsfirande och sedan EM-uppladdning med landslaget den 2 januari.

– För egen del känns det riktigt bra. Jag har gjort räddningar jag inte klarat av att göra på flera år. I Barcelona hade jag svårt att slappna av och första året här var acklimatisering, säger Tomas Svensson.

– Att vi blev 13:e i VM efter att ha förlorat två matcher finns knappt. Jag har funderat många gånger på de konstiga reglerna, jag har aldrig räknat så mycket som där.

Det slipper han i under EM i januari. Där gäller samma regler som i Sverige för två år sedan.

Då blev svenskarna europamästare.

Så är formen i svenska EM-truppen

Längre ned på sidan – så är formen i svenska EM-truppen.

Anna Carlsson