Spelarna hotar att bojkotta VM

Programmet är för tufft: Vi menar allvar

SPORTBLADET

KIEL

Spelarna orkar inte med det tuffa programmet.

Handbolls-VM nästa år hotas av en bojkott.

– Det är ett tydligt sätt att säga att vi menar allvar, säger Sveriges lagkapten Stefan Lövgren.

I det tyska magasinet Sport Bild hotar chefen för bundesliga med bojkott av VM eftersom spelarna inte orkar. Sedan 1993 avgörs VM vartannat år och sedan 1994 spelas även EM vartannat år, lägg där till OS och inom ett år avgörs tre stora internationella mästerskap.

Dessutom tillkommer seriespel, nationella och internationella cuper.

Spelarna och även tyska Bundesliga vill att man ska bryta tvåårs-intervallen och låta mästerskapen avgöras vart fjärde år, vilket skulle ge ett stort mästerskap om året i tre år och sedan skulle spelarna få ett år fritt från viktiga landskamper och kunna återhämta sig.

I dag spelar många lag över 30 viktiga matcher på fyra månader. Proffs-klubbarna är beroende av intäkterna och därför är både ligan, cupen och de internationella cuperna viktiga.

De nationella förbunden vill arrangera landskamper för att tjäna pengar och de internationella förbunden ser mästerskapen som säkra intäkter.

67 från Bundesliga

– Det är ett sjukt program, allt går i ett och allt handlar om pengar, det är spelarna som får lida, snart vet man inte hur man ska klara av det längre, säger Tysklands linjespelare Christian Schwartzer till Sport Bild.

Under EM i Slovenien deltog 67 spelare från tyska bundesliga, av dem tvingades minst två återvända hem med tuffa skador.

– Spanjorerna, svenskarna och fransmännen tänker som vi. Tillsammans måste vi göra klart för det europeiska och det internationella handbollförbundet vad det är som gäller. Nu kör de slut på spelarna och det kan man inte tillåta, säger Bundesligas chef Heniz Jacobsen.

– Blir det en bojkott får vi en möjlighet att öka trycket på de andra nationerna. Någonstans är det också stopp. Vi ska absolut allvarligt överväga något sådant.

Stefan Lövgren har de senaste åren haft skadeproblem och stöder en omläggning av mästerskapscykeln.

– Det är ohållbart i längden, för varje EM och VM blir det fler svåra skador och när ingen protesterar blir det de enskilda spelarna, ofta stjärnorna, som hoppar av – det vinner ingen på.

– Det vore bättre om man kunde lösa det med diskussioner än med en bojkott, men detta är allvar.

Hur långt är diskussionerna gångna?

– Vi har inga gemensamma krav än. Men i Spanien och Danmark finns ett spelarfack och när nu Bundesliga är med blir det kanske lite enklare för man har en samlad front.

Vad har gjorts?

– Det är en stor apparat, med tv-rättigheter, internationella och europeiska förbundet bland annat och det går inte att ändra över en natt. Vi har haft en vettig diskussion, men inga större förändringar. Om man hade sagt att ”tv-rättigheterna är sålda för två VM, sedan lägger vi om mästerskapen” skulle vi acceptera det. Nu är det första gången klubbarna går med och då hoppas vi på en lösning, även om det är stora krafter vi arbetar emot.

Ett år för Kiels svenskar – utöver fasta träningar

Anna Carlsson