Blågults frågor - Sandlin svarar

Så ska Sverige spela i EM-slutspelet

SPORTBLADET

Ännu en skadeskjuten landslagstrupp i fotboll är presenterad.

Truppen som ska möta Albanien på Qemal Stafa-stadion i Tirana nästa onsdag.

Efter den matchen återstår bara två landskamper - mot England i Göteborg 31 mars och mot Portugal borta 28 april - innan EM-truppen spikas.

Frågorna hopar sig, och här svarar Sportbladets LASSE SANDLIN på de för dagen tio mest angelägna.

1) Med tanke på trupp och motstånd - vilka svar kan förbundskapterna egentligen få i Tirana 16 februari? Är det bara ett prov utan värde?

Nej. För så socialt inriktade ledare som Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck finns inga "prov utan värde". Kan man inte spela ihop bästa laget, så kan man i alla fall vässa lagandan. De båda är mästare i den grenen.

Dessutom är det alltid av värde att få möta nationer man sällan spelar mot. Albanien har Sverige mött två gånger, i kvalet till VM 1990.

2) Vilket är förbundskaptenernas största problem just nu?

Största problemet: skadorna (Zlatan, Ljungberg, Mjällby, Hedman - och nu tydligen också Anders Svensson).

Det näst största: de bänkade spelarna (Linderoth, Allbäck, Lucic).

Lite grann påminner situationen just nu om hur det såg ut inför EM för fyra år sedan. Då kunde en sliten Fredrik Ljungberg bara spela en enda av de fyra vårkamperna före EM och en benbruten Henrik Larsson gjorde bara 22 blågula minuter som inhoppare i sista matchen inför VM.

3) Vad har vi egentligen för anfallsalternativ i landslaget? Kan Ljungberg fungera som forward?

Visst kan han det. Länge sedan jag föreslog det. Tyvärr blev det fiasko den enda gång man försökt sig på det i landslaget - utan att ha tränat sig samman.

Ändå tror jag att Fredrik passar bättre i sin vanliga landslagsroll, lite längre tillbaka i planen. Målen får väl andra göra då...

Vilka? Ja, inte är svaret Rade Prica i alla fall. Då tror jag mer på Stefan Selakovic.

4) Finns det någon allsvensk frälsare som kan slå sig in i EM-truppen?

Som Brolin 1990? Tyvärr inte. Av rent byråkratiska skäl. Den första EM-truppen på runt 35 man ska namnges till Uefa 30 dagar före EM:s första match, alltså redan 13 maj. Den dagen slutspelas den sjunde allsvenska omgången, och enda chansen att internationellt testa nån "frälsare" är i så fall i bortalandskampen mot Portugal 28 april. Då har bara fyra omgångar spelats, och när Portugal-truppen tas ut endast tre omgångar.

Nej, nån "ny Brolin" är knappast trolig.

5) Borde Sverige ändra spelsystem och anpassa det efter spelarmaterialet?

Och spela nån sorts 4-5-1 med en ensam Zlatan på topp? Vi kanske blir tvungna till det - men det är inte förbundskaptenernas stil.

6) Jakobsson, Mellberg och Svensson - vem ska petas som innerback?

Ingen. Mellberg given. Jakobsson och Svensson får alternera beroende på motståndet. Svensson mot Bulgarien, Jakobsson mot Italien och Danmark.

7) Hinner Zlatan tillbaka från sin skada i tid till EM?

Ljumskproblem innebär ständiga problem. Allt vi kan göra är att hoppas och att han inte alltför snabbt kastas in i Ajax igen.

8) Hur mycket skulle det betyda om Henke ändrade sig och valde att ställa upp?

Självklart oerhört mycket. Men jag tillhör den falang som tror att han aldrig kommer att ändra sig. Enda möjligheten: se till att han skriver på för Högaborg och att han inser det stora i att representera sin moderklubb i ett EM. Men inte ens det tror jag han köper.

9) Vilken motståndare i EM har vi mest anledning att oroa oss för?

Här gör vi som Östers gamle ledare Stig Svensson: tar en match i taget. Det finns nämligen anledning att oroa sig för alla tre.

10) Vad är en rimlig målsättning för Sverige i EM?

Trots svaret på för förra frågan: att gå vidare från gruppspelet till att börja med. Sen tar vi en match i taget.

Truppen mot Albanien

Fotbollslandslagets förbundskaptener Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck har tagit ut truppen till landskampen mot Albanien i Tirana nästa onsdag:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM