Stridsvagnen tillbaka

Skadedrabbade Vranjes redo för VM-kvalet

SPORTBLADET

KARLSKRONA

Ljubomir Vranjes är tillbaka i handbolls-landslaget.

- Otroligt kul. Självklart hoppas jag få spela mycket i VM-kvalmatcherna mot Polen.

Mot Schweiz fick Vranjes spela tio minuter. Det kan bli en kvart i kväll när lagen möts igen i Växjö.

Foto: BILDBYRÅN
Ljubomir Vranjes missade EM på grund av en ond axel. Lagom till VM-kvalet mot Polen är han tillbaka. I går spelade han när Sverige vann mot Schweiz med 29-23.

- Min klubb (Nordhorn) och förbundet har gjort en överenskommelse. Klubben vill inte att jag spelar så mycket, säger Vranjes.

Brinner igen

Hans senaste landskamp före gårdagens var den tunga VM-förlusten mot Frankrike den 31 januari 2003. Dagen efter den förlusten var Ljubo otröstlig. Nu brinner han igen.

- Självklart satsar jag på att få spela så länge som möjligt i landslaget.

Efter VM har långa landskampsuppehåll och en besvärlig axelskada gjort att det inte blivit fler matcher.

- Sen jag opererade axeln i december har jag spelat två fulla 60-minutersmatcher. De två senaste i Bundesliga. Jag känner ingenting av skadan annat i vissa lägen då jag inte kan skjuta för fullt, säger Vranjes.

Håller tempot uppe

För landslaget är han en viktig tempohållare.

- Det var det vi hade behövt i EM. En spelare som kunde sätta fart. Hade vi haft det lag vi har nu i EM hade det kanske blivit ett bättre resultat, säger förbundskapten Bengt Johansson.

På lördag spelas den första av två VM-kvalmatcher mot Polen, på bortaplan i Kielce.

- Då måste vi vara rädda om bollen och inte kasta bort så mycket som vi gjorde mot Schweiz. Det och att målvakterna måste täppa igen, säger Bengt Johansson.

Schweiz bjöds in av svenska frilägesmissar och fyra av fem straffar brända. Men till slut ryckte blågult ifrån till en enkel sexmålsseger.

Stefan Alfelt