Hemmaplan – då trivs Jonas Källman bäst

Svensk seger i genrepet inför VM-kvalet mot Polen

SPORTBLADET

VÄXJÖ

Jonas Källman är nyckeln till VM-kvalseger över Polen.

I går visade han storform mot Schweiz trots drygt 80 tuffa tävlingsmatcher den här säsongen.

– Klart att det satt sina spår men nu är det bara att köra på i två matcher till, säger Källman efter seger med 32-28 mot Schweiz.

Två kvalmatcher som betyder så enormt mycket för svensk handbolls framtid. Nya Sverige mot skyttestarka Polen. Källmans stötande försvarsroll i det så kallade 5–1-försvaret kan avgöra allt.

– Jag måste få det att stämma. Spelar dom bort mig får dom otroliga lägen. Stämmer det däremot kommer polackerna ingenstans, säger Källman.

Ska störa skyttet

Hans uppgift blir att störa Polens skytte. Ett uppdrag Källman är van med i spanska ligan där han i våras förlängde sitt kontrakt med fem år i världens hårdast satsande handbollsklubb Ciudad Real. Ett närmast osannolikt kontrakt för en fortfarande nästan helt omeriterad 23-åring.

– Jag fick en jäkligt bra lön också, säger Källman belåtet.

Han är redan på väg att bli en absolut världsstjärna som kant- och försvarsspelare och utvecklingspotentialen är enorm.

Gjorde sex mål

Mot Schweiz satte han sex mål när Sverige ganska enkelt vann med 32–28. Kontringar med för Källman typiska avslutningar där han vräker sig in över linjen och skjuter med full kraft. Och så en läcker lobb som extra krydda.

– Otroligt kul att spela landskamp på hemmaplan. Senast jag spelade i Teleborgshallen var för fem år sen när Växjö HF klarade sig kvar i division 2 med en bra andra halvlek mot Karlskrona.

Efter den matchen flyttade Källman till Skövde och nu är han redan etablerad stjärna i den största av alla klubbar.

Stefan Alfelt