Fulla åskådare ingen lösning på publikkris

Sportbladets Stefan Alfelt: Handbollen har alltså gett upp

SPORTBLADET

LUND

Bara två av sju elitseriematcher i handboll i gårdagens fulla omgång lockade fler än tusen åskådare.

Är det redan kris?

Och i så fall - är krisens lösning verkligen fler fulla åskådare?

Hammarby vände underläge till seger mot Lugi.

Var med på en minidebatt för några veckor sen som handlade om vinterns elithandboll. Ett av årets publikgrepp är att, som exempelvis Lugi ska göra, lägga matcher på fredags- eller lördagskvällar.

Tanken är att locka en ny festsugen publik som kan tänka sig att kombinera uppgroggningen med en dryg timmes idrottstittande.

Att man samtidigt som man försöker locka denna nya publik, vet att de trogna medelålders "alltid-där-åskådarna" inte alls vill se handboll på helgkvällar legitimerades med: "Vi måste ju prova något."

Handbollen har alltså gett upp.

Jag förstår inte varför.

Sju supportrar

Det var ingen fest jag var med om när Hammarby vände en katastrofstart mot Lugi till seger. Målvakten Thomas Forsberg skapade efterhand ett övertag mot Lugis vasse kantskytt Kristian Meijer. Det och Staffan Olssons passningsgeni räckte för att Bajen skulle vinna med stöd av sju (7) supportrar som också vann läktarmatchen. Starkt jobbat, grabbar!

Men det var inte dålig underhållning.

När Mommi Flemister upptäckte att något måste göras och blev den gamle Mommi med blixtrande snabba fötter blev det roligt att titta på.

Dalibor Doder - handbollens Zlatan - var tydligen lysande, som så ofta, när Ystad skrällbesegrade mästarna Sävehof.

Såna spelare måste utnyttjas i säljandet av handbollen.

Lockande mittsexa?

Skövde-Redbergslid är en fajt vars underhållningsvärde garanteras av antagonismen och kvaliteten lagen står för. Det vet man i Skövde men totalt har handbollen länge haft ett marknadsföringsproblem trots allt positivt man har att erbjuda.

I dag ska Hammarby "presentera en världsspelare som ny mittsexa i den grönvita tröjan! Bara det är värt ett besök på Hovet!", lockar man med till derbyt mot Djurgården - på fredag kväll...

En mittsexa är alltså den där jättestore, eller lille fyrkantige, klumpen som bökar med alla motståndarna på deras linje. Man får vara rätt, ursäkta ordvalet, handbollsbögig för att springa på match för att i första hand vilja se det.

Stefan Alfelt