Sävehof klart för SM-final

Fördel Skövde mot Hammarby

SPORTBLADET

Sävehof är klart för handbollens SM-final efter 3–0 i matcher mot Drott. Detta efter enkelt ha vunnit tredje mötet på onsdagen med hela 31–19 på hemmaplan.

I den andra semifinalen är det fördel Skövde.

Sävehof var aldrig hotat i semifinalserien och heller inte i tredje matchen. Hemmalaget drog ifrån med en gång tack vare ett makalöst målvaktsspel av Per Sandström och ett tempofyllt anfallsspel.

I paus var det dubbelt upp, 14–7, och redan då var matchen i praktiken avgjord. Andra var en defilering till slutresultatet 31–19.

– Fantastiskt bra av killarna, tycker tränaren Rustan Lundbäck.

– Det kan vara svårt att knyta till men det här var stabilt.

Nyckeln till segern var att de plockade bort Drotts spelmotor Diego Perez Marne som inte alls fick till det. Två mål varav en straff, båda i slutet när matchen sedan länge var avgjord blev spanjorens facit.

– Vi vill plocka bort honom för får han flyt är han farlig, säger Rustan Lundbäck.

I Sävehof gjorde Kim Andersson sin sista hemmamatch. Nästa säsong spelar han i Kiel. Sex mål, en straff, dundrade han in med vänstersläggan och var tillsammans med Jonas Larholm och Patrik Fahlgren den som drog upp det blixtrande tempot i anfallsspelet.

– Han har spelat 60 minuter de senaste matcherna men i dag spelade han bara anfallsspel. Jag ville att han skulle orka driva på framåt, säger Lundbäck.

Kim Andersson själv spelar dock gärna non-stop.

– Jag kanske blir mer utvilad om jag bara spelar framåt men i en SM-final spelar jag gärna 60 minuter, säger han.

Och finalen ser han så klart fram emot.

– Spelar vi som i dag är det frågan hur många lag som kan slå oss.

– Fantastiskt målvaktsspel och fantastiskt försvarsspel så det ser bra ut.

Och då nämnde han inte ens anfallsspelet där Sävehof har flera vapen. Kim Anderssons vänsterslägga, Jonas Larholms fantasi, Patrik Fahlgrens tempo och Erik Fritzons, sju mål i matchen, förmåga att suga åt sig bollen på linjen. Bland annat.

Den andra semifinalserien är fortfarande vid liv. Skövde tog ledningen med 2–1 i matcher mot Hammarby efter seger med 39–31 (19–12) hemma i Arena Skövde. Hemmalaget skaffade sig en tidig ledning och kunde hålla Hammarby på avstånd därefter. Stockholmarna spelade dock upp sig och med knappt sju minuter kvar av matchen var det bara fyra mål upp, 28–32. Men där tog det stopp. Efter flera mållösa anfall kunde Skövde dra ifrån igen. Inte förrän ställningen 37–28 lossnade Hammarbys målskytte igen. Och då var det för sent.

Nästa match spelas på fredag på Hovet.

Jerker Edgren/TT