Stjärnans kamp mot cancern

SPORTBLADET

Hammarby Handbolls U-landslagsstjärna Olle Johannesson har drabbats av cancer.

Samma typ av testikelcancer som Lance Armstrong.

- Det har varit en känslosam vecka, säger tränaren Staffan Olsson till DN.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Hammarbyspelaren Olle Johannesson har inlett cellgiftsbehandling efter att ha fått beskedet att han drabbats av testikelcancer.

Tidigare i höst genomgick Hammarbys och U-landslagets kantspelare Olle Johannesson, 21, en rutinoperation av hjärtat.

- Hans hjärta har slagit oregelbundet och nu skulle man göra ett ingrepp på Huddinge sjukhus. Det gjordes och det blev lyckat, säger Hammarbys läkare Per Lindblom till DN.

Men...

- Proverna som då togs visade, tillsammans med cellprover och röntgen, att Olle hade en form av cancer som drabbar ungefär 200 unga män per år här i landet, säger Lindblom.

Får cellgifter

Det handlar om samma testikelcancer som cyklisten Lance Armstrong drabbades av... och blev frisk från. Johannesson går nu på cellgiftsbehandling på Södersjukhuset.

- Prognosen för att han ska svara på behandlingen är god, säger Lindblom.

Göteborgsgrabben Johannesson kom till Hammarby från Warta 2004 och har de senaste åren varit en av landets största talanger med 31 U-landskamper (83 mål) och 28 J-kamper (88 mål).

Hjälp av psykolog

I höst har det blivit nio mål på sex matcher för högersexan.

Efter att övriga Hammarbyspelare informerats har de erbjudits psykologhjälp.

- Det har varit en känslosam vecka. Man får helt andra värderingar efter att varit med om något sånt här, säger tränaren Staffan Olsson.

Johannesson kan förhoppningsvis spela handboll igen nästa höst. Han kommer att erbjudas en funktion i klubben så fort han kan och vill.

Johan Flinck