Skräckkvalet

Resorna största hotet mot en VM-biljett: ”Jag är orolig”

Ängslig Jonas Källman känner oro inför handbollslandslagets resschema. Världsstjärnans egen rygg är även den ett orosmoln.
SPORTBLADET

Turkiet, Belgien och Vitryssland ser Jonas Källman inte som några hot i jakten på en VM-plats.

Det blir värst mellan matcherna.

– Jag är orolig för resandet, säger Källman och tänker på sin smärtande rygg.

På 18 dagar ska Sverige spela sex matcher i förkvalet till handbolls-VM. Start på hemmaplan i Landskrona på onsdag. Sen väntar en rejäl rundresa.

– Flygplan, buss, tåg och båt eller vad vi nu ska använda. Tre matcher i tre olika länder, plus tre matcher i tre olika städer i Sverige. Det blir en jobbig resa, säger Källman.

Vars slitna rygg kan göra det till en mardrömsresa.

Ryggen orkade inte

Världsstjärnan Jonas Källman är en av Sveriges nyckelspelare. Det fick vi ett obehagligt bevis på i somras. Källman var planens bäste i första play off-matchen mot Polen men missade returen på bortaplan och Sverige spelades bort från EM.

– Jag fick en liten knuff och landade illa. Det ska egentligen inte vara så mycket men jag pallade inte då. Jag är ­såpass lång. Det gäller att hålla ihop två meter armar och ben. Ryggen orkade inte till slut där i juni.

Smärtorna höll i sig så länge att det ett tag spekulerades i att han skulle bli tvungen att sluta spela handboll.

– Det var lite överdrivet. När jag kom hem gjordes undersökningar och då var det tal om att operera eller inte. Skulle jag operera var det fifty-fifty att operationen skulle lyckas.

– Nu har jag tränat upp ryggen och spelat tolv-tretton matcher sen början av november. Det känns bra. Jag har inte opererat mig utan jobbar med fysiken hela tiden i stället.

”Behöver inte bry oss”

Han har tagit tillbaka sin plats i stjärnlaget Ciudad Real.

– Vi har 16 världsspelare och alla spelar 15 minuter i stöten. Har någon ett förbannat flyt spelar han lite mer i den matchen och lite mindre i nästa.

Spanska ligan med alla stjärnor är en helt annan värld än kval mot så gott som helt okända spelare i tre nationslag vi vet väldigt lite om.

– Jag vet ingenting alls om dem. Det är bara att gå ut på onsdag och ge järnet. Vi har så pass bra spelare att vi inte behöver bry oss. Vi ska till VM, säger Källman.

Vi får hoppas att den VM-drömmen inte krossas av en trång flygplansstol på en inrikesflygning mellan Istanbul och Rize.

Stefan Alfelt