Tungast

Nu har Kim Andersson hittat skotten

SPORTBLADET

LANDSKRONA

Kroppen har blivit lättare – men skottet tyngre.

Kim Andersson har äntligen blivit storskytten han skulle bli.

– Det tar tid att växa in i rollen. Kommer man som ung kille med talang kör man sitt eget race och gör det man är bra på utan att räcka till.

Foto: Daniel nilsson/bildbyrån
toppform Åtta mål mot Turkiet, och som han gjorde dem, den nye nedbantade Kim Andersson.

Flytten från Sävehof till världslaget Kiel har gett Sverige ett vinnarvapen. Kim Andersson har kapacitet för att skjuta svensk handboll tillbaka till den yppersta världstoppen. Att skjuta in åtta bollar mot Turkiet i en 40–19-match säger i princip snudd på ingenting, men sättet han sköt på gör det.

Självförtroende

– Det viktiga är att vi vinner. Alla försöker tillföra sitt och mitt är att skjuta. I dag hade jag bra utdelning.

Kim Andersson sköt som alla hoppats han skulle ha skjutit i landslagströjan sen han kom med i VM 2003.

– Jag har kanske varit lite rädd och tvekat. Nu vet jag att jag är här för att skjuta precis som i Kiel. Jag har fått spela nästan 60 minuter i varenda match i Kiel. Det har gett mig ett otroligt självförtroende.

Hemma i Sverige la han för något år sen på sig rejält med extrakilon. Som nu är borta igen. Kim Andersson är kanske tunnare än han någonsin har varit på elitnivå.

– Man behöver inte ha vikt och tyngd som många säger. Det gäller att ha musklerna på rätt ställen. Jag har sprungit av mig ett par kilo. Man springer mycket och då försvinner en del automatiskt. Vet inte hur mycket men just nu känner jag mig bra i kroppen.

Samtidigt som det första europamästerskapet utan svenskt deltagande inleds i Schweiz har Sverige startat resan runt Europa i jakten på fortsatt VM-chans.

Fanatisk publik

– Vi har fem viktiga matcher framför oss. Tråkigt att inte vara med i EM men faktum är att vi har satt oss i den här sitsen själva. Klart att det svider, säger Kim Andersson.

Inför söndagens retur i turkiska Rize sägs självklarheter som att ingen motståndare får underskattas och att bortamiljön med fanatisk publik kan bli besvärlig. Samtidigt är alla medvetna om att en förlust mot det lag som utklassades i går skulle bli detta århundrades absoluta svenska idrottsflopp.

Stefan Alfelt