Ny svensk seger i handbollskvalet

Lekstuga med Belgien

SPORTBLADET

Storseger mot Belgien i VM-kvalet, Stefan Lövgren besvärsfri efter lårskada och Marcus Ahlm på bättringsvägen efter samma problem.

Uppåt värre för handbollslandslaget – och dessutom vinst med 42–29 (22–13) i Antwerpen. Retur spelas i Karlskrona på söndag.

Visst är Belgien en liten handbollsnation. Men jobbet ska göras och det gjorde det svenska handbollslandslaget effektivt på fredagskvällen.

Det stod 10–9 efter en kvart och med ett ryck blev det 22–13 till pausen.

– Ja, på ett bra sätt. Nu ska vi bjuda på fin handboll i Karlskrona, hålla ångan uppe, för Vitryssland i nästa vecka blir jobbigare, säger förbundskaptenen Ingemar Linnéll till TT.

Jonas Källmans ryggproblem blev en stor sak häromdagen, men att han inte skulle vara med i Antwerpen bestämdes redan innan VM-kvalgruppen snurrade i gång den 4 januari.

– Jonas är helt spelklar. Det var med i planeringen att han inte skulle spela alla sex matcherna. Och det fanns ingen anledning att han skulle ut på en flygresa igen så snart efter Turkiet-färden. Han blir viktig mot Vitryssland om sex dagar. Eventuellt gör han något inhopp på söndag.

Stefan Lövgren var pigg i benen och gjorde fem mål, fast fyra på straffar. Marcus Ahlm är på väg tillbaka.

Efter returen mot Belgien återstår två matcher i kvalgrupp 5, mot Vitryssland i Minsk den 19 januari och i Malmö den 22 januari. Efter tre matcher har Sverige full poäng och leder gruppen på bättre målskillnad än Vitryssland.

Gruppvinnaren går till avgörande playoff i juni om biljetten till VM 2007.

TT