Handbollslandslaget ett steg närmare VM

SPORTBLADET

Kalmar, januari 1988: landslagsdebut för Tomas Svensson.

Minsk, januari 2006: 299 landskamper för Sveriges meste handbollsmålvakt.

Ett förjubileum med seger, 32–29 (16–15) i VM-kvalet mot Vitryssland.

På söndag i returen i Malmö nollar en av Sveriges bäste målvakter genom tiderna. Men det där med 300-klubben, och att han blir den sjätte i det exklusiva sällskap som har samlat på sig den mängden av landskamper tar Tomas Svensson inte så högtidligt.

Men lite stolt är han, 38 år den 15 februari. Han är den målvakt som dragit på sig landslagsdressen flest gånger, trots två sabbatsår under det medaljtunga 1990-talet.

– Om jag inte hade sagt nej till landslaget 1997 och 1998 så hade jag kanske inte spelat den här matchen. Jag behövde pausen och blev sugen igen. Men visst, det är lite kul och det tog många år för att komma dit, sade Tomas Svensson till TT efter kampen i Minsk på torsdagskvällen.

Stämningen i omklädningsrummet var minst sagt lättsamt uppåt. Tre mål till godo och så avgörandet på hemmaplan i Malmö:

– Jag hoppas att vi lyfts fram av ett fullsatt Baltiska hallen. För Vitryssland är inte dåligt. De sköt överraskande och rappt, och de var effektiva i anfallen. Det blev lite oklarheter mellan målvakt och försvar hos oss.

Sverige var aldrig illa ute.

– Nej, vi ledde som mest med fyra-fem bollar och det kändes stabilt.

Tomas Svensson stod hela matchen. Förbundskaptenen Ingemar Linnéll satsade på rutin.

– Försvaret var vår svaghet. Jag bytte mycket folk där för att täta och då ville jag ha rutin i målet. Men vi släppte in för många mål, trots att Tomas gjorde några avgörande räddningar, sade Linnéll.

Sverige vann alltså den första matchen i gruppfinalen i VM-kvalet mot Vitryssland. Gruppvinnaren går till playoff mot ännu ej klar motståndare, vilket betyder två avgörande matcher i juni för att säkra biljetten till VM i Tyskland 2007.

Vem motståndaren blir lottas den 5 februari.

TT