Sverige klart för play-off till VM

Svensson: Helvete vad det gick bra

SPORTBLADET

Tomas Svensson 300 landskamper stor men vill mer

Sverige är klart för play-off till VM 2007 i handboll efter 31–22 i kvalgruppfinalen mot Vitryssland på söndagen.

Första stationen på återtåget till mästerskapen är passerad.

Stor del i det har en målvakt som var fenomenal när han jubilerade med i sin 300:e landskamp.

– Ja, helvete vad det gick bra, det var inte planerat. Men matchen var viktig, sade Tomas Svensson och log.

Sverige hade tre plusmål att gå på efter matchen i Minsk i torsdags.

Svensson tog fem frilägen under den svängiga inledningen i Baltiska hallen och tände både laget och nästan 4000 på läktarna.

– Stämningen var härlig, det finns handbollskultur i Malmö. Men det har varit lika bra överallt när vi spelat den här kvalgruppen. I Landskrona var det fullsatt mot Turkiet, och fullsatt med långt över 3000 i Karlskrona när vi mötte gruppens sämsta lag, Belgien. Det har varit ett fantastiskt stöd.

Handbollslandslaget är fortfarande populärt trots svaga placeringar i de senaste mästerskapen och ett missat EM, det som börjar på torsdag i Schweiz. Sverige hade 3–1 efter sju minuter.

Och Svensson fortsatte i samma stil, koncentrerad, viljestark och akrobatisk tills han lämnade över målet till Dan Beutler med elva minuter kvar.

Då var segern bärgad, Sverige hade 24–17 och kontrade in mål efter mål till 31–22.

– Ja, det var skönt att det här är avklarat. Men det hade varit roligare att fira 300 kamper i ett annat sammanhang, i en annan typ av match. I ett mästerskap. Men vi har själv satt oss i den här kvalcirkusen.

Lottningen

Play-off i juni kan bli en svår nöt. I fjol föll Sverige mot Polen och missade det EM som börjar nu.

De enda lag som inte kan komma i fråga är regerande världsmästarna Spanien och värdlandet 2007, Tyskland. Och förutom dem – de tre bäst placerade i EM.

De svenska spelarna kommer att följa EM och hoppas slippa Ryssland, Frankrike, kroatien och sådana länder i play-off.

Lottningen sker den 5 februari.

Drömmen ett OS till

Tomas Svensson är den ende som är kvar från VM-guldet i Prag den 10 mars 1990. Han och Stefan Lövgren (mästerskapsdebut i EM 1994) drar, som förbundskaptenen Ingemar Linnéll sade, ett ”tungt lass både på och utanför planen”.

– Gruppen har mer och mer formerat ett nytt gäng, vi talar inte så mycket om det gamla. Och spelmässigt är vi bättre och har inte så djupa svackor längre. Tidigare spelade vi jättebra i perioder för att sedan dala djupt. De svackorna har vi utjämnat.

Återtåget har VM 2007 som delstation. Tomas Svensson, 38 år den 15 februari tänker fortsätta att åka med.

– Självklart 2007. Och drömmen är att uppleva ett OS till (2008). Jag hade gärna haft 100 landskamper mindre och ett OS-guld i stället, säger en som har tre OS-silver.

TT