Mot VM

Svensson briljant i sin 300:e landskamp

SPORTBLADET

MALMÖ

Tomas Svensson vann VM-guld 1990. Femton år senare briljerade han med en fantastisk målvaktsinsats i sin 300 landskamp.

– Jag hade hellre gjort 100 landskamper och haft ett OS-guld, säger Tomas.

Än är det kanske inte för sent för det...

Sverige hade råd med en tremålsförlust mot Vitryssland för att ta sig till sommarens avgörande playoff hemma/borta mot en motståndare som lottas fram 5 februari.

Segern blev till slut klara 31–22 men matchen borde varit helt körd redan efter minuter då Tomas Svensson varit rena väggen och bland annat räddat tre frilägen.

Brände skott

Svenskarna brände för många skott och därför blev det jämnt till ett avgörande ryck i början av andra halvlek i stället.

– Jag var helladdad och det berodde inte på att det var ett jubileum utan för att matchen var viktig. Och så hade vi lite fördel av att vi visste lite mer om skyttarna nu än vi gjorde i Vitryssland, säger Tomas Svensson om sitt storspel.

Hade otur i fjol

Sommarens kval kan bli hur tufft som helst.

– Vi hade otur med lottningen i fjol (förlust mot Polen i EM-playoff). Får hoppas att vi kan ha flyt i år. Det kan ju bli Ryssland eller Frankrike, men det finns ju också lag som Portugal, Schweiz, Norge, Slovakien – lag som klassas som kanske mer möjliga.

– Den som drar Sverige drar en nitlott. Ingen vill ha oss i en kvalmatch, det kan jag garantera. Jag tror att vi kan slå precis vilket lag som helst med många mål hemma, men problemet är att vi växlar fantastiska perioder med sämre. Men de sämre perioderna har ersatts med lite stabilare spel.

VM-kvalmotståndarna

Sportbladets Stefan Alfelt rankar Sveriges möjliga VM-kvalmotståndare – från himmel till helvete:

Stefan Alfelt