Hammarbys bredd tar laget till finalen

Johan Flinck: Ystad saknar alternativ i huvudrollerna

SPORTBLADET

Hammarby-IFK Ystad: 34-25 i mål; 12-6 i målskyttar.

Bredden bakom stjärnorna Lukas Karlsson & Co avgör den här kvartsfinalen och tar, tillsammans med fysiken, Bajen hela vägen till Scandinavium den 6 maj.

Basti Rasmussen hade nog önskat att han hellre regisserat en Wallanderfilm hemma i Ystad än coachat sitt IFK.

Då hade han haft betydligt fler alternativ i huvudrollerna.

Nu får han nöja sig med en förstasexa som han tvingas spela med även när den viker ner sig.

Då sitter Magnus Grahn och Staffan Olsson i Hammarby snarare med, om vi ska fortsätta med parallellen till filmvärlden, hela Dramatens scenskola:

Förste, andre och tredje straffläggare missar tre straffar i rad de första tio minuterna. In med avige Svend Magnus Pettersen, som inte spelat en minut, och han sätter sex i rad.

En halvskadad Tobias Karlsson kör fast. In med 19-årige jättetalangen Daniel Båverud som assisterar i sitt första anfall och dunkar in 5-3 i sitt andra (och gör ytterligare tre).

In med Janne Ekman på straffarna och han tar tre i rad före paus.

Och så vänstersexan Johan Henricsson (Grahn: "En ung Johan Pettersson - extrem talang men fladdrig i huvudet"), allrounde niometaren Fredrik Larsson ("Obegripligt att Skövde spolade honom") samt högersexorna Petter Holmberg ("j-landslagsman som blir niometersspelare på sikt") och Joel Rasmuson (son till silvermedaljören i modern femkamp från OS 1984, Svante).

I fjol i slutspelet saknade Hammarby bredden, i synnerhet när Staffan Olsson och Lukas Karlsson gick sönder. I år tar den dem till finalen den 6 maj.

Ystads Mladen Ivanovic gjorde en Camoranesi och hånade bortapubliken när han fick rött kort. Han lär inte få 375 000 kronor i böter av Ystad och en plats på transferlistan, men:

- Han börjar inte nästa match, säger Basti.

Redbergslid och Lugi utjämnade till 1-2. Men de har inte en chans mot statistiken: sedan bäst-av-fem-matcher infördes 1984 har ett lag aldrig vänt ett 0-2-underläge.

Jag frågade Magnus Wislander häromdagen om det inte är ett underbetyg till elitserien att två pensionärer som Christian Ericsson och Andreas Larsson kan gå in och dominera i slutspelet.

- Nej, det visar snarare hur riktigt jäkla bra spelare som spelade i landslaget på den tiden. Dom hade klass. Dom här två platsade ju knappt ens, svarade "Slangen".

Johan Flinck