Hammarby tvingade fram femte semifinal

Båverud avgjorde med sista skottet

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Klockan stod på 60 minuter, resultattavlan visade 25–25 och publiken i Skövde väntade på förlängning.

Det var då Daniel Båverud klev fram.

Med matchens sista skott ordnade han Hammarbyseger och en femte och avgörande SM-semifinal mot IFK Skövde.

Det var ett osannolikt slut med en lika oväntad matchhjälte. Daniel Båverud gjorde bara tre mål i onsdagskvällens match, men framförallt: han gjorde det mål som avgjorde och gjorde att Hammarbys hopp om en SM-final i handboll fortfarande lever.

– Jag försökte att skruva den över muren. Jag har gjort det förut så det var inte helt oväntat, förklarade han själv målet för Sveriges Television efter matchen.

– Det känns ju fantastiskt bra, man är överlycklig.

Utvisningar

Då hade Hammarby kommit i underläge tidigt i matchen efter att ha dragit på sig ett par utvisningar. Skövde hade ett tag en fyramålsledning och gick till halvtidspaus med ledning 12–10.

Efter drygt nio minuters spel i andra halvlek fick Hammarby dessutom Lukas Karlsson utvisad efter att han dragit ned en Skövdespelare. Men det som såg ut att fälla avgörandet för Skövde blev i stället början på vändningen för Hammarby.

Stockholmarna hämtade upp underläget och efter 17 minuters spel gick man för första gången i matchen upp i ledning. Den såg man ut att befästa ända fram till slutminuten när Skövde kvitterade.

”Blev alldeles förtvivlad”

Hammarby fick en sista chans att avgöra, men den såg ut att gå till intet när Johan Green räddade Tobias Karlssons skott i slutsekunden. Men domaren dömde frikast och det räckte för Båverud.

Båverud iskall

– Jag blev alldeles förtvivlad på deras sista mål men Båverud är ju helt iskall. Det här kändes som att det var vår match. Jag hade lovat våra supportrar att vi skulle få en femte match, sade Hammarbys tränare Magnus Grahn.

Det får man nu och dessutom på hemmaplan. På måndag i Eriksdalshallen avgörs vilket av de båda lagen som går till SM-final.

Redan på torsdag kan dock Sävehof ta klivet till final när man möter Lugi på bortaplan. Sävehof leder semifinalserien med 2–1 i matcher.

Lite tröst för Skövde var att damerna i alla fall är klara för SM-final. Seger, 26–23, mot Skuru på onsdagskvällen, betyder att Skövde är klart för SM-finalen i Scandinavium med 3–1 i matcher.

Väl där ställs man mot Sävehof.

TT