Hammarby vann premiären

Uklassade nykomlingen Trelleborg, 40-27

SPORTBLADET

De regerande handbollsmästarna Hammarby var tippade som topplag redan långt före onsdagens elitseriepremiär.

Favorittrycket blir knappast lägre av utklassningssegern, 40–27, mot Trelleborg.

Det var ingen lätt uppgift som väntade nykomlingen Trelleborg. Bortamöte med de regerande svenska mästarna Hammarby, inför en allt annat än tystlåten hemmapublik i Eriksdalshallen i Stockholm.

Och mycket riktigt visade sig uppgiften snabbt vara övermäktig. Hammarby var bättre i allt, halvtidssiffrorna 21–10 säger det mesta.

– Med tanke på favorittrycket visade vi rätt tydligt var skåpet ska stå, konstaterar Hammarbytränaren Staffan Olsson.

Succé i debuten

Favoritskapet grundar sig inte bara på att Hammarby vann SM-guld i våras. Laget har dessutom en i stort sett intakt trupp jämfört med förra säsongen. Bara en spelare har försvunnit och stockholmarna har till råga på allt förstärkt laget.

Det var också ett av nyförvärven, Erik Höglund, som inledde målskyttet. Höglund, från division 1-klubben Cyrus, gjorde sin första elitseriematch och tackade för förtroendet genom att göra åtta mål i debuten.

– Jag har kanske varit lite för feg för att lämna tryggheten, säger 23-årige Höglund som förklaring till varför det dröjt tills nu innan han tagit chansen i elitserien.

– Men när Hammarby hörde av sig var det inget att tveka över.

Söndersprungna

Skillnaden mellan division 1 och elitserien blev på onsdagskvällen brutalt kännbar.

– I första halvlek hade vi alldeles så mycket respekt, så det var löjligt nästan, säger Trelleborgs tränare Johan Zanotti.

– Men alla lag är ju inte som Hammarby, som tur är, så vi får försöka ta med oss det som ändå var positivt med den här matchen.

Kvällens övriga elitseriematcher var betydligt jämnare, med tre oavgjorda matcher. Lugi tappade en femmålsledning i halvtid till 26–26 mot Redbergslid, Guif och Skövde spelade 29–29 och det första av säsongens många Skånederbyn, mellan Ystads IF och Lundalaget H43, stannade på 26–26.

IFK Ystad tog däremot hem bortamatchen mot Heim med 28–23, medan Sävehof bortavann med 29–25 mot Alingsås.

Premiärkvällens avslutande match mellan Lindesberg och Drott slutade 29–27.

TT