Grattis Hammarby - skånska lagen är inget hot i elitserien

SPORTBLADET

YSTAD

Lugi och IFK Ystad anses vara tuffaste utmanarna till Hammarby i handbollens elitserie.

Efter att ha sett mitt första av säsongens miljoner Skånederbyn säger jag: Grattis, Hammarby!

Varken Lugi eller Ystad kommer att kunna hindra Staffan Olssons gäng från att springa hem serien.

Första halvlek i Österporthallen var bedrövlig på alla sätt och vis. Massor av tekniska fel, vilket är en omskrivning för tappade bollar, övertramp, felriktade passningar och allmän uselhet. Båda lagen slarvade ungefär lika mycket men IFK Ystad hade en bättre målvakt i Anders Persson.

Sen trappade Ystadspelarna upp till en extrem slarvperiod varunder man gjorde ett enda mål på 19 minuter. Tack och adjö till matchen.

Lugi fick defilera hem vinsten. U-landslagsmannen Alexander Svensson som gjorde sin andra match från start i Lugi och var direkt dålig i första halvlek satte åtta bollar efter paus.

Kanonskott i ögat

Fredrik Andersson ersatte Oscar Jensen i Lugis mål efter lite drygt 20 minuter i första halvlek. Han fick så gott som omedelbart ett kanonskott rakt i ögat men blev sen lite av en vägg i målet när han kvicknat till igen.

Lugis försvar var stabilare än Ystads. Henrik Dreyer är en makalös kämpe som slåss varenda minut på bägge linjerna. Björn Nordmark är ett suveränt komplement i defensiven.

Vad jag mest saknade hos Lugi var farten i anfallsspelet. Inte i kontringarna, de flöt på rätt bra när de väl kom, utan i det uppställda spelet som tenderade att mest bara bli bollflyttande. Jag saknade verkligen någon som kunde ersätta "pensionerade" Mommi Flemisters indiviualism.

IFK Ystad gjorde en dålig första halvlek och en urusel andra. Bara 18 mål av ett lag med skyttar som Sergo Datukashvili och Marko Tanaskovic, samt vasse återkommaren Alexander Hansen på kanten, är verkligen dåligt.

Okej att en match inte säger allt men den säger ändå en hel del. Att de två Skånelagen ska kunna hota Hammarby över en hel serie tror jag inte.

Hammarby är komplett med en inkörd effektiv spelstil. Jag tror det räcker både till serieseger och SM-guld. Förresten är mitt utmanartips varken IFK Ystad eller Lugi.

Lindesberg är elitseriens mest spännande potentiella överraskningslag.

Stefan Alfelt