Inga agenter - då stannar alla talanger

Hammarbys coach: "Ingen sätter griller i huvudet på dem"

SPORTBLADET

Spelarna flyr elitserien.

Alla utom Hammarbys.

Men så har de inte heller några agenter.

- Vi litar på Hammarby, de lovar släppa oss om vi vill röra på oss, säger lagkaptenen Lukas Karlsson inför dagens Champions League-premiär.

Foto: PETER WIXTRÖM
Hammarbys tränare Staffan Olsson.

Sportbladet har tidigare berättat om hur elitserien dräneras på profiler.

Alla etablerade klubbar har tvingats släppa flera av sina bästa spelare till proffsklubbar i Danmark, Spanien och Tyskland.

Alla utom svenska mästarna Hammarby.

Det är ju i det närmaste en lag i fotbollen att svenska mästarna köps sönder lagom till att de ska in i Champions League.

Men Hammarby, som i dag premiärspelar i Champions League mot grekiska Panellinios, kan i stället mönstra en ännu vassare uppställning än i våras.

Olsson saknade agent

Sportbladet kan i dag avlöja en förklaring: Bajenspelarna har inte några agenter.

- Det finns i varje fall ingen som sätter griller i huvudet på dem och påstår att de har anbud från typ 14 klubbar, säger tränaren Staffan Olsson.

Han hade själv aldrig någon agent under alla sina år som världsklasspelare, liksom Stefan Lövgren, Magnus Wislander och de andra i Bengan Boys.

Olsson tycker att det är alldeles för många unga elitseriespelare som lyssnar på agenternas lockrop för tidigt.

- Det är många som kommit hem med svansen mellan benen.

I Hammarby finns det i dag en överenskommelse mellan Olsson och ordförande Johan Hornhammar å ena sidan och spelarna å andra att klubben ska släppa spelare när det kommer ett "bra bud".

Men vem avgör vad som är ett bra bud?

- Det är en omdömesfråga. Därför kör vi med öppna kort. I fjol kontaktade en bra, tysk klubb mig och var intresserad av Nicklas Grundsten. Jag berättade det omedelbart för honom. Men sedan rann det ut i sanden.

Bra betyg

- Skulle en spelare tycka att ett bud är lockande säger vi inte nej. Det är ett bra betyg för oss i Hammarby om vi fostrar spelare som blir proffs.

Lukas Karlsson har till och med sagt upp sin agent och förlängde på egen hand sitt kontrakt med Bajen.

- Vi litar på Hammarby, de lovar släppa oss om vi vill röra på oss. Och Staffan har ett stort kontaktnät internationellt, säger Karlsson.

I dag inleder det agentfria Bajen, som måste vara gamle IFK Göteborg-ledaren Roger Gustavssons våta dröm, Champions League-äventyret.

- Tvåa i gruppen bakom Barcelona och avancemang är vårt mål, säger Karlsson.

BAJEN I CHAMPIONS L.

Johan Flinck