”Otur att jag hann blåsa”

Svenska domarmissen kostade Frankrike finalplatsen

SPORTBLADET

Två svenskar hamnade mitt i den internationella handbollshetluften i går. Ett tveksamt bortdömt fransk mål gav semifinalsegern till hemmanationen Tyskland.

Efter matchen kritiserades den svenska domarduon Patrick Håkansson och Maths Nilsson hårt.

Patrick Håkansson och Maths Nilsson.

– Att döma bort det sista målet är en skam. Ibland finns det domarmisstag som man kan förstå. Men detta är ohederligt, sade Frankrikes förbundskapten Claude Onesta till L’Equipe.

I GP kommenterade Patrick Håkansson i går det kritiserade domslutet:

– Det är naturligtvis den situationen det kommer att pratas om i efterhand. Otur att jag hann blåsa när den nu gick in. Det är lätt att säga nu, med facit i hand, men man är ju inte mer än människa.

”Bengan” kritisk

Även den förre svenske förbundskapten Bengt ”Bengan” Johansson var kritisk.

– Jag såg att den franske coachen var vansinnig. Det hade jag också varit i hans situation. Domarna började lite dåligt men jobbade sig in i matchen och skötte sig ganska bra. Men sista delen och det som hände är inte bra. Där ska det vara mål, konstaterade Bengan uppgivet.

Han har varit med och tränat domarna inför VM-turneringen för att de just ska klara av trycket från 19 ?000 hemmafans.

Hårt tryck från fansen

– Trycket är hårt på domarna. Åtta par har redan fått åka hem eftersom de inte klarat trycket. Så fort man blåser mot Tyskland buas det. Det är inte lätt men det gäller att vara konsekvent.

– Fransmännen var ju givetvis väldigt arga och besvikna, men vi försökte döma 50–50 åt båda hållen och jag tyckte absolut inte att vi påverkades av de 19 000 på läktarna. På det hela taget gjorde vi en klart godkänd insats, säger Patrick Håkansson.

Den omdiskuterade situationen i gårdagens semifinal i handbolls-VM mellan Tyskland och Frankrike

Domartabbar vi minns

Ulrika Sturén ,Petra Thorén