Tyskt VM-guld på hemmaplan

”Stämningen är fantastisk”

SPORTBLADET

Malmö (TT)

Tyskland tog VM-guld i handboll i finalen i Köln inför 19 000 larmande, jublande åskådare. Den tyska succéfinalen mot Polen slutade med förkrossande 29–24 (17–13).

– Spelmässigt var det så där, stämningsmässigt var det fantastiskt, sade Staffan Olsson.

En av svensk handbolls legender satt på läktaren i Kölnarena. Och efter slutsignalen var där ett sådant liv att det knappt gick att talas vid i telefon.

Men det gick:

– De skjuter av raketer och fyrverkeri här, sade Olsson till TT.

Tyskarna har vunnit VM-guld tre gånger, 1938, 1978 och nu, 2007, på hemmaplan.

Sverige vann 1954, 1958, 1990 och 1999.

Staffan Olsson kunde inte låta bli att minnas och känna rysningarna från det som var en gång när han satt där på läktaren i Köln.

Han tänkte på guldet i Prag, bragden mot Sovjet som banade väg för en otrolig karriär. VM-guldet i Kairo inför 30000 åskådare gjorde sig också påmint.

Förändringar i spelet

Men allra mest påminde Köln om Stockholm och Globen och EM-guldet 2002.

– Spelet har jag svårt att jämföra. Men stämningen hemma var den samma, den glömmer jag aldrig.

Det var en fest då och en fest på söndagen i Köln.

Men handbollen har förändrats:

– Det har blivit mindre taktik och kombinationer och mer individuella prestationer som avgör matcherna. Jag såg semifinalen också och mitt intryck är att detta är den första VM-finalen där de individuella prestationerna blommat ut för fullt.

Tyskland hade finalen i sin hand från början till slut. Polen med förbundskaptenen Bogdan Venta, som hämtat sin inspiration från den svenska modellen, fick inte i gång sitt lag i nationens första VM-final hittills.

Tyskland hade Torsten Jansen som visade vägen med första målet, samt straffen till 25–22 och kontringen till 26–22 som definitivt knäckte Polen.

Dessutom Henning Fritz och Johannes Bitter som bytte i målet, och Oliver Rogic i försvaret.

Tyskarna hade en svacka en kvart före slutet. Då klev de polska skyttarna fram och reducerade till 21–22 och gjorde match av festen igen.

Men de fick nöja sig med silver. Och det var inget dåligt slut på VM som Venta kallat ”en underbar saga för oss”.

Bo Harmby/TT