Äntligen medalj för Danmark

Tog brons efter 40 års väntan

SPORTBLADET

Danskarnas 40 år långa medaljtorka i VM-handboll är över. Silvret 1967 blev till brons 2007 när herrlandslaget besegrade regerande Europamästarna Frankrike med 34–27.

Det var alltså dansk herrhandbolls andra VM-medalj hittills. Den togs med ett övertygande spel inför 19000 åskådare i Köln på söndagen.

– Äntligen VM-succé efter så många års torka, sade förbundskaptenen Ulrik Wilbek till dansk TV2.

Efter tre brons i EM 2002, 2004 och 2006 är siktet inställt på guld i nästa års Europamästerskap som avgörs i Norge. Men också att samtidigt infria en het dröm: att kvalificera sig till OS i Peking 2008.

– Vi har stora möjligheter att gå för guld i nästa mästerskap, sade Ulrich Wilbek, som blev legendarisk när han som förbundskapten för damlandslaget lyfte det till kultstatus i Danmark efter OS-guldet 1996 i Atlanta.

Hans målsättning var försiktig när han tog över herrlandslaget för ett och ett halvt år sedan. Då sade Wilbek att han var nöjd med att laget slutade bland de åtta bästa.

Det blev EM-brons i hans första mästerskap, nu VM-brons.

– Vi har visat att vi är en världsnation som motståndarna också börjat räkna med. Äntligen kom det här laget upp ur hålan och visade vilken talang det har.

TT