”Det viktigaste mål jag gjort”

Jonas Källman hjälte i sekunddramat mot Spanien

Foto: Nils Jakobsson
SPORTBLADET

Vilken bragd!

Sverige vann mot Spanien tack vare ett avgörande mål i absolut sista sekunden.

Matchhjälte: Tidigare så kritiserade Jonas Källman.

– Det viktigaste mål jag har gjort, säger han.

EM-matchen mot Spanien fick en dramatisk avslutning i bästa Hitchcock-anda.

Med åtta sekunder kvar, vid ställningen 26–26, fick Spanien frikast. Spaniens Mariano Ortega tog avslut – men Tomas Svensson gjorde en fantastisk räddning. Sverige kontrade blixtsnabbt och i absolut sista sekunden kunde Jonas Källman sätta avgörandet.

– Vi visste att om vi hade förlorat den här matchen hade vi varit borta från en semifinal. Sättet vi vann på är fantastiskt, säger Källman till TV4.

Ödesdigert taktikdrag

– Jag blev orolig när jag såg att de tog ut målvakten och satte in en kantspelare. Då tänkte jag att det skulle bli svårt eftersom de var en man mer.

Men spanjorernas taktiska drag blev ödesdigert. För Jonas Källman var det bara att lägga bollen i det övergivna målet.

– Tomas gjorde en fantastisk räddning och slängde ut bollen till mig. Sedan var det bara att peta in den i mål.

Klagade på sig själv – innan matchen

Det svenska lägret var överlyckligt efter slutsignalen. Framför allt Jonas Källman, som före dagens match haft ett tungt EM. I går mot Ungern missade han två rena frilägen på kontring.

– Sätter jag dem så vinner vi, suckade Källman, som räknas som en av Sveriges tre-fyra världsspelare – men som hittills haft svårt att visa det i EM.

”Bevisade i dag”

– Jag har inte kommit in i det på hela tiden. Jag vet inte var det beror på för jag känner mig frisk och så. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag kan inte gärna lägga mig ner och gråta och säga att jag vill åka hem till mamma, sa han i Sportbladet före matchen.

Men i dag reste sig alltså Källman ur dvalan och tog en skön revansch. Efter att ha missat sitt första läge visade han stor beslutsamhet i avslutningarna och satte åtta mål.

– Jag har inte gjort någon bra turnering, men jag vet att jag kan spela bättre och det bevisade jag i dag, säger Källman till TV4.

– Vi kämpade och slet och gjorde en fantastisk match.

FAKTA

Spanien–Sverige 26–27 (14–13)

Spanien: Juan Garcia 8, Ruben Garabaya 4, Iker Romero 4 (2), Raul Entrerrios 3, Julen Aguinagalde 3, Alberto Entrerrios 2, Albert Rocas, José Rodriguez Vaquero. Sverige: Jonas Källman 8, Martin Boquist 5, Dalibor Doder 4, Kim Andersson 3, Jan Lennartsson 3, Marcus Ahlm 2, Jonas Larholm, Oscar Carlén.

Publik: 2730.