Sportbladet.se följer Sverige-Tyskland direkt

SPORTBLADET

I kväll kan Sverige säkra en sensationell semifinalplats i handbolls-EM.

Men det krävs en ny bragdmatch – och minst oavgjort mot de regerande världsmästarna.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer rysarmatchen mellan Sverige och Tyskland direkt – minut för minut.

15-16 Meinhof igång igen. Hänger sig lite då och då. Under ”hängningen” har Sverige gått till 16-15. Fin handboll nu. Larholm fixar en straff men den skiter vi i. Det går ju ändå inte. Men han fixar en utvisning också. Bra.

13-14 Tyskt reducering sen fixar Boquist ett svenskt mål. Sen gör Tyskland mål igen. Går snabbt nu. Golvet är svettigt och måste torkas av. Time-out Sverige.... ”Slagsida... Boken och sen över igen” ”Bra” ”Full fokus sista nu”... Sägs en hel del på den svenska bänken men ändå ingenting, känns det som. När Bengan Johansson var förbundskapten sa han i stort sett bara ”Åååaaajaaa koom igeen nu guuuubbar” under sina 2456 time-outer i landslaget. Men vi vann en jävla massa.

11-13 Jaaaaa! Först tyskt skott i ribban sen ny räddning av Beutler. Han börjar komma igång nu, Dan. Kommer ni ihåg målvakten Mats Olsson? Han gick alltid in med målsättningen att hålla nollan när han lirade handboll. Så rätt. Men så enormt svårt.

11-13 Jag läste. Och Beutler gör sin första räddning. Fortsätt skicka sms så kan det här gå vägen. Sverige gör mål i anfallet efteråt. Det är ett litet, litet ryck på gång här. Kom igen nu Schweden! Time-Out. ”Sketa bra” säger Linnéll. Brand snurrar på muschen...

11-12 Kim ”der Bomber” Andersson bombar. Gött. Nio minuter kvar att spela ungefär och nu fick jag ett sms. Hinner jag läsa det? Jag testar...

11-11 Så klart. Sveriges målvakter har inte alls kommit in i matchen.

10-11 Boquist fixar en svensk ledning. Hans fjärde för kvällen.

10-10 Claes Hellgren, TV4-experten, är iskall så här långt. Han brukar skriva ”åååå” ”neeeeej” ”ojojojojojoj” och såna saker men verkar sammanbiten i dag. Sverige missar ett friläge igen.

10-10 Japp. Kvitterat. Källman tror jag det var. Patrick på TV4 rapporterar från bänken. Censureras...

10-9 Kom igen nu Beutler. Hoppas nackskadan har läkt under natten. Målvakten firade så hårt i går efter avgörandet mot Spanien att han sträckte till nacken.

10-9 Tyskland gör mål på varje anfall. Varje! Och nu kliver Beutler in i kassen. Taskig start av Svensson, tyvärr.

9-9 Boquist igen. Vem annars. Kvitterat. Källman, hjälten från i går, helt osynlig så här långt.

9-8 Och Sverige gör som vanligt. Missar. Kim Andersson lobbar i ribban. Fem raka straffmissar nu... Tror det är nu man ska säga ”det har gått troll i det”. Så vi säger så. Troll.

9-8 Boquist gör mål men får straff i stället.

9-8 Boquist har börjat bra med sitt distansskytte. Reducerar. Tyskland har bytt målvakt. Bitter ut. Fritz in.

9-7 Hellgren vill ha in Beutler i målet. Kan vara läge. Svensson har bara stått i vägen en gång – på 13 minuter.

9-7 Doder skjuter ett par meter över. Inget bra läge alls. Tror det kallas övermod. I stället gör Tyskland 9-7.

8-7 Kehrmann sätter 8-7 och en svensk sätter en näve i trynet på honom. Kehrmann faller ihop och får ”tugga is, tugga is”, som Wikegård skulle ha sagt.

7-7 Bitter, Tysklands målvakt, har gjort tre mål på nio avslut. Tyskarna i ledning för första gången i matchen. Kim Andersson kvitterar och den tyska målvakten är på väg att bli som han heter. Hoppas jag. Hyfsad svensk start!

5-6 Kim Andersson dundrar igen. Sverige bryter nästa anfall och Doder kommer fri. Karln sjuter utanför från typ en meter. En bedrift i sig. Precis som alla handbollsspelare så lyckas han landa stenhårt på golvet efter avslutet. Det ser alltid ut att göra så jävla ont. Brännsår och sånt. Handboll är inget för veklingar.

4-5 Doder ger Sverige ledningen. Doder verkar vara på gång. Flera av svenskarna spelar ju i Bundesliga till vardags och vill säkert sätta lagkamraterna på plats.

4-4 Avvaktar med listan över ”svinen” till halvtid. Handboll är ju helt galet. Händer saker hela tiden.

4-4 Sverige har slarvat bort två raka anfall nu. Tyskland anfaller.

4-4 Straff Tyskland. Sitter. En Fritz i den tyska laguppställningen. Sen några Kraus och Kleins.

3-4 Svensson gör en kanonräddning på det första avslutet men tyskarna snappar upp och sätter returen.

2-4 Går snabbt. Mål i varje anfall. Kim Andersson har lossat bössan och gjort det bra. Doder sätter 2-4.

0-1 Tyskland-Sverige. Vi har ju ett par klassiska möten om vi tittar tillbaka lite. EM-finalen 2002 inför 14 000 i Globen till exempel. Åtvidaberg-Bayern München. Blåvitt-Hamburg. Sverige-Tyskland i EM 1992... VM 2006. Men den sista har ni glömt va?

0-1 Sverige tar ledningen. Boquist tror jag det var. Och Brands mustasch är på väg mot piprensarstadiet direkt... Härligt...

19.15 Fem minuter till avkast. Pratade med Bengt Johansson i går efter Spanien-matchen. Jag sa att jag var lite rädd för Tyskland eftersom de är regerande världsmästare. Johansson var inte rädd. Och långt i från imonerad. ”Det VM-guldet vann Tyskarna på domarmisstag och ett jäkla tryck i hallen” sa han. Okej vad bra då. Då kör vi över ”Fritz” nu då. Achtung!

19.13 Det här är Tysklands förbundskapten. Han heter Heiner Brand. Han har en av världens fylligaste mustascher. Coolt! Han tog Tyskland till VM-guld förra året. Snart ska jag berätta hur Bengt Johansson, ex-förbundskaptenen, resonerar kring det. Jag hoppas Brand snurrar upp sin mustasch till två piprensare under matchen i dag. Det är ett tecken på att Sverige satt griller i huvudet på honom. Ett tecken på att Sverige tar ledningen. Gör mål på allt, att Svensson räddar allt och att Sverige är på väg mot seger och semifinal...

19.10 Nej fan. Baader-Meinhof-ligan är i farten igen. Tekniken utslagen under tio minuter. Globen är under attack. Men vi viker inte ner oss. Sändningarna i TV4 har börjat. Peter Jihde är där. Jihdes händer är givetvis också där. Fullt synliga hela tiden. Snart dags för nationalsång och sånt. Ska försöka rulla vidare med den där listan under matchens gång och i halvtid. Har några riktiga ”svin” på lager...

18.55 Okej. Vi kör en lista nu då över ”tyska svin vi minns”... Topp 5. Funkar det? Och några bubblare... Oj, det var svårt det här. Men vi börjar med Stefan Effenberg. Tysk fotbollsspelare som definitivt saknade egenskaper som sportslighet, ödmjukhet. Under VM-94 skickades han hem efter att ha pekat finger åt de tyska fansen efter matchen mot Sydkorea. Thomas Strunz, också han VM-spelare i Tyskland, köper nog Effenbergs placering på listan. Effenberg snodde nämligen Thomas Strunzs fru...

18.50 Jag vill varna känsliga, patriotiska tysksvenskar eller svensktyskar för kommande läsning. Allt som skrivs är med glimten i ögat men bli inte förvånade om Tyskland sätter sin ambassadör i Stockholm på ett plan hem till Berlin sent i kväll i ren protest... Och Peter Antoine, jag gillar dig, det vet du.

18.46 Oliver Roggisch. Se upp för honom i kväll. Han pekas nämligen ut som Tysklands ”störste svin” av svenskarna inför matchen. Jag tänkte spinna vidare på det temat. ”Tyska svin vi minns” kan vi väl kalla det. Har knåpat ihop en liten lista. Mejla gärna in egna förslag om ni har några. Finns säkert någon jag har missat. En tysk idrottsman/kvinna som spottat en motståndare i fejset? Någon som sparkat av någons ben? Förstört en karriär? Misshandlat sin fru? Välkomna in med förslag...

18.41 Sportbladet ställer upp med en stark uppställning i kväll. Johan Flinck, papprets utsände, finns på plats i Trondheim och gör lite radio och sånt. Han är stabil. Lugn och trygg figur. Lite av en niometersspelare med ett tungt skott, skulle man kunna säga. Lagkapten? Ja, okej då. Sen är det jag, Leifby, som live-rapporterar. Skulle beskriva mig själv som en linjespelare... typ Jernemyr. Har ungefär lika vildvuxet skägg som Jernemyr. Räknar med att både ta och ge en del stryk under kvällen. Emil Karlsson, reporter, sitter inne på redaktionen och gör det mesta. Hur ska jag beskriva honom? Målvakt kanske... Han är i vägen för det mesta... täcker upp bakom oss andra... sorry Emil. ;) Sen har vi redaktör Johansson. Lite som en linjespelare. Blixtrar till ordentligt i bland och en jävel på kontringar...

18.38 På tal om handbollsklassiker. Det vi fick uppleva i går, med sekunddramat, räddningen, kontringen, Källmans mål i öppen kasse, sorteras lätt in i just den kategorin. Vilken fajt det var. Jag antar att ni har koll på förutsättningarna inför kvällens match? Svensk vinst eller till och med oavgjort tar Sverige till semi. Därmed är också OS-kvalplatsen fix. Det finns lite andra scenarion också men vi nöjer väl oss med det så länge. Ligger Sverige under med 14-1 i halvtid ska jag dra lite andra förutsättningar. Svensk seger räcker till det mesta.

18.30 En halvtimme försenad men nu är live-rapporteringen i gång efter diverse teknikstrul. Misstänker att Baader-Meinhof-ligan ligger bakom detta avbrott och problemen med alla ettor och nollor. Men nu kör vi... Okej mina vänner. Då ska vi spela handboll igen. Vad fräscht det känns! Det var längesen Sverige lirade viktiga mästerskap i handboll. Eller så har vi varit bortskämda med just det under Bengan Boys-eran. Sverige-Tyskland. Repris på EM-finalen från 2002 i Globen... Ni minns hur det gick då va? Hoppas på något liknande i kväll. Det här kan bli en rysare... och en ny handbollsklassiker. Välkomna!