Sportbladet.se följer Sverige-Tyskland direkt

SPORTBLADET

Nein!

Det blev ingen semifinal för Sverige som föll i rysarmatchen mot Tyskland.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följde rysarmatchen mellan Sverige och Tyskland direkt – minut för minut.

21.25 Okej. Vi summerar. Schumacher är ett ”svin”. Och Sverige är klart för OS-kval i handboll. Exakt hur det kvalet kommer att se ut vet jag i dagsläget inte. Jag antar, men det är rena spekulationer, att det kommer att avgöras på en plan som påminner en hel del om den som Sverige spelade på i dag. Det är möjligt att golvet har andra färger. Sen kommer det förmodligen stå två mål på planen. Och finnas en boll. Däremot kan jag lova att ni strax kommer att kunna läsa om OS-kvalet hos oss. Alternativt i tidningen i morgon. OM inte så lovar jag att ägna hela helgen med att reda ut saken, för er skull. Sverige gör hur som helst en suverän turnering. Vi är trots allt bara två mål i från en semifinal. Med lite flyt mot ”Fritzen” så hade vi fixat det. Det här laget kan bli någonting riktigt bra och jag tror att de har sprungit rakt in i ett och annat hjärta hemma i stugorna. Till sist kan jag bara beklaga att tekniken var som den var under kvällen men även TV4 hade ju problem... Och kanalen har ju ändå en Putte på plats i Trondheim. Tack för att ni hängde med och tack till alla som hört av sig! Som avslutning vill jag be om ursäkt till alla tyskar som kanske irriterat sig på mig under kvällen. Jag gillar er. Jag gillar Berlin. Jag gillar Peter Antoine, Thomas Häßler och Jürgen Klinsmann, bara för att nämna några. Ni har säkert er egen lista över ”svenska svin”. Jag kanske ligger i topp där före Staffan Olsson, Rolf Ridderwall och Zlatan Ibrahimovic men det kan jag ta. Ta hand om er. Vi hörs! Tschüs!

Plats 1: Trumvirvel... Okej. Vi dammar av ettan också. Vi snackar Västtryskland, målvakt... Japp. Toni Schumacher. Kolla in den här från VM 1982. Den är fruktansvärd. Fransmannen Patrick Battiston skadade nacken och slog ut sex tänder. Jag tror att Toni spelade färdigt matchen och incidenten resulterade inte ens i en frispark... Efteråt förklarade Toni ”svärmorsdrömmen” Schumacher ödmjukt: ”Jag kan betala hans löständer”. Några år senare, i slutet på 90-talet, var Harald, som han egentligen heter, inblandad i en annan uppmärksammad händelse. Som tränare i Fortuna Köln fick ”Toni” sparken under en ligamatch mot Mannheim. Spelet var så bedrövligt under första halvlek så i halvtid gick ledningen ner i omklädningsrummet... och kickade Schumacher.

Plats 2: Andraplatsen... Erich Kühnhackl, hockeyspelare. Min chef krävde att han skulle få en plats på listan och efter lite research känns han given. Ett riktigt ärkesvin. Även om Tyskland aldrig lyckades klämma åt Tre Kronor så var Erich ett riktigt irritationsmoment. Stor som ett hus. Ful som fasen. Startade ofta matcherna med att trycka dig en svensk ordentligt för att sätta sig i respekt. Ha! Nu får du straffet...

Plats 3: Johann Mühlegg tar tredjeplatsen. Den sönderdopade tyskspanjoren tog knäcken på vår egen Elofsson under Salt Lake City-OS 2002. Mühlegg ryckte. Elofsson hängde på. I någon kilometer, typ. Sen kom väggen och Elofsson repade sig aldrig riktigt. Mühlegg fastnade sedan i en dopningkontroll... Fy f...

21.00 TV4 bryter sin handbollssändning för en dokumentär. Vi går vidare med nummer TRE på listan.

21.00 NUMMER 4. Min vän Lasse tipsade om tennisspelaren Karsten Braasch om beskrev honom som ”otroligt osympatisk”. Tysken är storrökare... och en riktig typ. Karsten ska, enligt obekräftade uppgifter, ha moonat för en domare i en ATP-turnering i Tokyo för några år sedan. Moona = visa röven. En av systrarna Williams ska också ha utmanat alla manliga tennisspelare... varpå Karsten nappade. Enligt Lasse, min tysklandskännare och personlige statistiker, ska Karsten först ha rökt en cigg... sedan tagit cykeln och trampat ut till systrarna Willams träningsplan. Hann vann två systrar, sopade mattan med Serena... och tog en ny cigg. Sen sopade han mattan med Venus, tog en cigg.. och cyklade hem... Det räcker för en plats på listan.

21.00 Namne Marcus mejlar och vill ha in en skidåkare och en fotbollsmålvakt på listan... Oj Mackan. Du anar inte hur rätt ute du är...

31-29 Om vi ska försöka oss på någon form av sammanfattning så här sekunderna efter matchen så... mmm.. Sverige ledde med två mål i halvtid. Någonstans känns det som om vi borde fixat det här. Vi borde varit klara för semifinal nu men så här är det. Vi hade flyt mot Tyskland i EM-finalen 2002. Nu hade vi inte riktigt samma flyt. Hur som helst. Sverige har gjort en fantastisk EM-turnering. Många av er där hemma är säkert besvikna nu. Har massa synpunkter på försvarsspelet och skyttet... men.. Sverige har ändå gjort en suverän turnering. Vem trodde på ett sånt här raffinerat EM för några veckor sedan?? Nu siktar vi mot OS i stället! Ska försöka reda ut vad som gäller angående det där OS-kvalet... och leverera några ”tyska svin”.

31-29 NEJ! Sverige är borta. Ingen semifinal. Tyskland vinner med 31-29. Fasen vad tråkigt. Lite Sverige-Senegal– (åttondelsfinal i VM 2002) känsla över det här. Tomt. Trist.

30-29 Perlskog, Putte och bild tillbaka. Tyvärr fortfarande bara... 13 sekunder kvar. Klarar Sverige det här ska jag börja läsa tyska igen. Intensivkurs på någon Komvux-kurs i Huddinge...

30-29 Mål!! Elva sekunder kvar. Vi behöver vinna boll, göra mål. Hålla tätt.... Och där försvann TV4:s sändning från min tv... Helt svart. Meinhof???

30-28 Svensson räddar igen... Sverige får straff med 30 sekunder kvar. Vi måste göra mål på straffen, sen vinna boll och göra ett mål till. Klarar Sverige det här...

30-28 Om någon hjärtspecialist läser bloggen... Har du någon tid i morgon? Behöver köra ett EKG eller något sånt. Kim Andersson passar fel och tyskarna jublar. En minut kvar. Det är kört.

30-28 Grymt svenskt anfall. Massa släpp över huvudet och bakom ryggen och sånt. Får straff och... Sverige missar straffen... Men för f... Två minuter kvar.

30-28 Nio i räddningsprocent på Svensson.... Som blir 19 nu. Typ. Grym räddning. Sverige måste göra mål på i stort sett varje anfall nu...

30-28 Svensson inne igen i målet. Kom igen nu. Behöver en räddning...

30-27 Tekniken på Bladet är lika stabilt som ett engelsk fotbollslandslag just nu. Eller Newcastle. Doder reducerar.

30-27 Fem minuter kvar. Två bollar upp. Tyskland anfaller. Beutler.... nej. Tre mål upp nu. Jaha. Sverige måste göra mål i nästa anfall...

29-27 Nein. Två mål upp nu för ”Fritz”. Ajaj. Jag tror inte det här går vägen, tyvärr. Om det ordnar sig så... så... så ska jag... Doder skjuter över.

28-27 Tyskarna går upp till en tvåmålsledning med lill-Carlén reducerar. Det är lite ”NEIN” över matchen nu. Kim Andersson är på väg in i matchen igen. Ett mål i från en semi...

26-26 Någon tysk har slitit sönder Kim Anderssons öra. Limmas, klistras och fixas på den svenska bänken nu. Galen match just nu. Två offensiva ”foul” i rad nu. Enligt Patte, jag kallar honom för det nu, på TV4 ”forsar blodet”.

26-26 Tio kvar. Flinck, vår man i Norge, sms:ar. ”Stötte ihop med Jernemyr i pausen. Danmark?, viskar han. ”Vinst”, svarar jag och gjorde tummen upp. Jernemyr svarar med ett finger för munnen... ”Tyyyyyst”....”

26-26 En sannslös match just nu. Beutler räddar en straff med ett, enligt Hellgren, ”klassiska sänket”. Vet inte riktigt vad han menar men det var bra, hur som helst. I anfallet efter bränner Sverige och Tyskland kvitterar i ställer för en blågul tvåmålsledning.... Sata.....

25-26 Oavgjort räcker ju... Sa jag inte det innan? Blev lite osäker... Funderar lite och... Jo! Det räcker med oavgjort för Sverige för att nå Sverige. Kom igen nu. Det är en jättebragd på gång.

25-26 En fruktansvärd ful tackling av Klimovets. Före detta vitryss. Sänker Kim Andersson (tror jag) med en armbåge och går i samma stund in som bubblare på listan ”svinen vi minns”. Janne fixar en svensk ledning. Jawoll!

25-25 Lennartsson kvitterar. Vi brukar kalla honom för Janne här i rapporteringen. Bra Janne.

25-24 Hemmaredaktionen söder om Stockholm ser ut så här. Raggsockan kommer från en mormor tror jag. Inte säker på vilken dock. Antony Beevor har jag köpt på Pocket Shop.

25-24 Ny ledning Deutschland. Kvarten kvar.

24-24 Straff Sverige. Gött. Vi har ju gått från Englands-syndromet (i fotboll) till att sätta varenda straff.... Svenskt mål. Lundström sätter. Hann titta en halv hundradel och såg Lundström sträcka näven i luften. Lite Håkan Mild över Lundström... men som sagt. En halv hundradel...

24-23 Sverige satt under press. För att citera mr Hellgren. 17 minuter kvar. Allt kan hända. Tänk bara på avslutningen i går mot Spanien..

24-23 Reducering. Det här kommer bli en rysare. Enligt Patrick på TV4 är det irriterat nere på bänken. Vet inte om det beror på att Heiner Brands mustasch har varit inne på svenskt territorium. Kan vara så. Linnéll har ju ingen sånt under läppen att stolsera med. Under? Över menar jag.

24-22 Sverige ledde i paus med två bollar men tio minuter in i andra halvlek har Tyskland gått i kapp och förbi. Två mål upp för Tyskland nu. Skit. Eller Scheiße som man säger i Tyskland. Misstänker att en gammal tyskalärare nere i Småland sitter stolt som en tupp i tv-soffan nu. Scheiße!!

SATAN!!! Ojoj. Skit. Enorma störningar i tekniken just nu. Helt övertygad om att det rör sig om en gigantisk konspiration. Expressen kan ligga bakom... Om ni hört en massa vulgära slangord för manliga och eventuellt kvinnliga organ så kommer det från min ”hemma-redaktion” i södra Stockholm. Nu är vi igång igen. Hoppas det håller nu.

15-16 Meinhof igång igen. Hänger sig lite då och då. Under ”hängningen” har Sverige gått till 16-15. Fin handboll nu. Larholm fixar en straff men den skiter vi i. Det går ju ändå inte. Men han fixar en utvisning också. Bra.

13-14 Tyskt reducering sen fixar Boquist ett svenskt mål. Sen gör Tyskland mål igen. Går snabbt nu. Golvet är svettigt och måste torkas av. Time-out Sverige.... ”Slagsida... Boken och sen över igen” ”Bra” ”Full fokus sista nu”... Sägs en hel del på den svenska bänken men ändå ingenting, känns det som. När Bengan Johansson var förbundskapten sa han i stort sett bara ”Åååaaajaaa koom igeen nu guuuubbar” under sina 2456 time-outer i landslaget. Men vi vann en jävla massa.

11-13 Jaaaaa! Först tyskt skott i ribban sen ny räddning av Beutler. Han börjar komma igång nu, Dan. Kommer ni ihåg målvakten Mats Olsson? Han gick alltid in med målsättningen att hålla nollan när han lirade handboll. Så rätt. Men så enormt svårt.

11-13 Jag läste. Och Beutler gör sin första räddning. Fortsätt skicka sms så kan det här gå vägen. Sverige gör mål i anfallet efteråt. Det är ett litet, litet ryck på gång här. Kom igen nu Schweden! Time-Out. ”Sketa bra” säger Linnéll. Brand snurrar på muschen...

11-12 Kim ”der Bomber” Andersson bombar. Gött. Nio minuter kvar att spela ungefär och nu fick jag ett sms. Hinner jag läsa det? Jag testar...

11-11 Så klart. Sveriges målvakter har inte alls kommit in i matchen.

10-11 Boquist fixar en svensk ledning. Hans fjärde för kvällen.

10-10 Claes Hellgren, TV4-experten, är iskall så här långt. Han brukar skriva ”åååå” ”neeeeej” ”ojojojojojoj” och såna saker men verkar sammanbiten i dag. Sverige missar ett friläge igen.

10-10 Japp. Kvitterat. Källman tror jag det var. Patrick på TV4 rapporterar från bänken. Censureras...

10-9 Kom igen nu Beutler. Hoppas nackskadan har läkt under natten. Målvakten firade så hårt i går efter avgörandet mot Spanien att han sträckte till nacken.

10-9 Tyskland gör mål på varje anfall. Varje! Och nu kliver Beutler in i kassen. Taskig start av Svensson, tyvärr.

9-9 Boquist igen. Vem annars. Kvitterat. Källman, hjälten från i går, helt osynlig så här långt.

9-8 Och Sverige gör som vanligt. Missar. Kim Andersson lobbar i ribban. Fem raka straffmissar nu... Tror det är nu man ska säga ”det har gått troll i det”. Så vi säger så. Troll.

9-8 Boquist gör mål men får straff i stället.

9-8 Boquist har börjat bra med sitt distansskytte. Reducerar. Tyskland har bytt målvakt. Bitter ut. Fritz in.

9-7 Hellgren vill ha in Beutler i målet. Kan vara läge. Svensson har bara stått i vägen en gång – på 13 minuter.

9-7 Doder skjuter ett par meter över. Inget bra läge alls. Tror det kallas övermod. I stället gör Tyskland 9-7.

8-7 Kehrmann sätter 8-7 och en svensk sätter en näve i trynet på honom. Kehrmann faller ihop och får ”tugga is, tugga is”, som Wikegård skulle ha sagt.

7-7 Bitter, Tysklands målvakt, har gjort tre mål på nio avslut. Tyskarna i ledning för första gången i matchen. Kim Andersson kvitterar och den tyska målvakten är på väg att bli som han heter. Hoppas jag. Hyfsad svensk start!

5-6 Kim Andersson dundrar igen. Sverige bryter nästa anfall och Doder kommer fri. Karln sjuter utanför från typ en meter. En bedrift i sig. Precis som alla handbollsspelare så lyckas han landa stenhårt på golvet efter avslutet. Det ser alltid ut att göra så jävla ont. Brännsår och sånt. Handboll är inget för veklingar.

4-5 Doder ger Sverige ledningen. Doder verkar vara på gång. Flera av svenskarna spelar ju i Bundesliga till vardags och vill säkert sätta lagkamraterna på plats.

4-4 Avvaktar med listan över ”svinen” till halvtid. Handboll är ju helt galet. Händer saker hela tiden.

4-4 Sverige har slarvat bort två raka anfall nu. Tyskland anfaller.

4-4 Straff Tyskland. Sitter. En Fritz i den tyska laguppställningen. Sen några Kraus och Kleins.

3-4 Svensson gör en kanonräddning på det första avslutet men tyskarna snappar upp och sätter returen.

2-4 Går snabbt. Mål i varje anfall. Kim Andersson har lossat bössan och gjort det bra. Doder sätter 2-4.

0-1 Tyskland-Sverige. Vi har ju ett par klassiska möten om vi tittar tillbaka lite. EM-finalen 2002 inför 14 000 i Globen till exempel. Åtvidaberg-Bayern München. Blåvitt-Hamburg. Sverige-Tyskland i EM 1992... VM 2006. Men den sista har ni glömt va?

0-1 Sverige tar ledningen. Boquist tror jag det var. Och Brands mustasch är på väg mot piprensarstadiet direkt... Härligt...

19.15 Fem minuter till avkast. Pratade med Bengt Johansson i går efter Spanien-matchen. Jag sa att jag var lite rädd för Tyskland eftersom de är regerande världsmästare. Johansson var inte rädd. Och långt i från imonerad. ”Det VM-guldet vann Tyskarna på domarmisstag och ett jäkla tryck i hallen” sa han. Okej vad bra då. Då kör vi över ”Fritz” nu då. Achtung!

19.13 Det här är Tysklands förbundskapten. Han heter Heiner Brand. Han har en av världens fylligaste mustascher. Coolt! Han tog Tyskland till VM-guld förra året. Snart ska jag berätta hur Bengt Johansson, ex-förbundskaptenen, resonerar kring det. Jag hoppas Brand snurrar upp sin mustasch till två piprensare under matchen i dag. Det är ett tecken på att Sverige satt griller i huvudet på honom. Ett tecken på att Sverige tar ledningen. Gör mål på allt, att Svensson räddar allt och att Sverige är på väg mot seger och semifinal...

19.10 Nej fan. Baader-Meinhof-ligan är i farten igen. Tekniken utslagen under tio minuter. Globen är under attack. Men vi viker inte ner oss. Sändningarna i TV4 har börjat. Peter Jihde är där. Jihdes händer är givetvis också där. Fullt synliga hela tiden. Snart dags för nationalsång och sånt. Ska försöka rulla vidare med den där listan under matchens gång och i halvtid. Har några riktiga ”svin” på lager...

18.55 Okej. Vi kör en lista nu då över ”tyska svin vi minns”... Topp 5. Funkar det? Och några bubblare... Oj, det var svårt det här. Men vi börjar med Stefan Effenberg. Tysk fotbollsspelare som definitivt saknade egenskaper som sportslighet, ödmjukhet. Under VM-94 skickades han hem efter att ha pekat finger åt de tyska fansen efter matchen mot Sydkorea. Thomas Strunz, också han VM-spelare i Tyskland, köper nog Effenbergs placering på listan. Effenberg snodde nämligen Thomas Strunzs fru...

18.50 Jag vill varna känsliga, patriotiska tysksvenskar eller svensktyskar för kommande läsning. Allt som skrivs är med glimten i ögat men bli inte förvånade om Tyskland sätter sin ambassadör i Stockholm på ett plan hem till Berlin sent i kväll i ren protest... Och Peter Antoine, jag gillar dig, det vet du.

18.46 Oliver Roggisch. Se upp för honom i kväll. Han pekas nämligen ut som Tysklands ”störste svin” av svenskarna inför matchen. Jag tänkte spinna vidare på det temat. ”Tyska svin vi minns” kan vi väl kalla det. Har knåpat ihop en liten lista. Mejla gärna in egna förslag om ni har några. Finns säkert någon jag har missat. En tysk idrottsman/kvinna som spottat en motståndare i fejset? Någon som sparkat av någons ben? Förstört en karriär? Misshandlat sin fru? Välkomna in med förslag...

18.41 Sportbladet ställer upp med en stark uppställning i kväll. Johan Flinck, papprets utsände, finns på plats i Trondheim och gör lite radio och sånt. Han är stabil. Lugn och trygg figur. Lite av en niometersspelare med ett tungt skott, skulle man kunna säga. Lagkapten? Ja, okej då. Sen är det jag, Leifby, som live-rapporterar. Skulle beskriva mig själv som en linjespelare... typ Jernemyr. Har ungefär lika vildvuxet skägg som Jernemyr. Räknar med att både ta och ge en del stryk under kvällen. Emil Karlsson, reporter, sitter inne på redaktionen och gör det mesta. Hur ska jag beskriva honom? Målvakt kanske... Han är i vägen för det mesta... täcker upp bakom oss andra... sorry Emil. ;) Sen har vi redaktör Johansson. Lite som en linjespelare. Blixtrar till ordentligt i bland och en jävel på kontringar...

18.38 På tal om handbollsklassiker. Det vi fick uppleva i går, med sekunddramat, räddningen, kontringen, Källmans mål i öppen kasse, sorteras lätt in i just den kategorin. Vilken fajt det var. Jag antar att ni har koll på förutsättningarna inför kvällens match? Svensk vinst eller till och med oavgjort tar Sverige till semi. Därmed är också OS-kvalplatsen fix. Det finns lite andra scenarion också men vi nöjer väl oss med det så länge. Ligger Sverige under med 14-1 i halvtid ska jag dra lite andra förutsättningar. Svensk seger räcker till det mesta.

18.30 En halvtimme försenad men nu är live-rapporteringen i gång efter diverse teknikstrul. Misstänker att Baader-Meinhof-ligan ligger bakom detta avbrott och problemen med alla ettor och nollor. Men nu kör vi... Okej mina vänner. Då ska vi spela handboll igen. Vad fräscht det känns! Det var längesen Sverige lirade viktiga mästerskap i handboll. Eller så har vi varit bortskämda med just det under Bengan Boys-eran. Sverige-Tyskland. Repris på EM-finalen från 2002 i Globen... Ni minns hur det gick då va? Hoppas på något liknande i kväll. Det här kan bli en rysare... och en ny handbollsklassiker. Välkomna!