Tusentals hyllade Europamästarna

Danska EM-hjältarna firades i Köpenhamn

Foto: Keld Navntoft
SPORTBLADET

Scenerna från 1992 och EM-guldet i fotboll upprepade sig på måndagskvällen i Köpenhamn när de danska handbollshjältarna kom hem från Norge med EM-guldmedaljerna i bagaget.

Tiotusentals danskar på Rådhuspladsen i rött och vitt hälsade spelarna välkomna. Tidigare hade några tusen mött på Kastrup när flyget från Norge landade på eftermiddagen eskorterat av två F 16-plan.

Så fullt har Rådhuspladsen inte varit sedan 1992 då det danska fotbollslandslaget kom hem från Sverige med ett överraskande guld.

Handbollslaget är mera etablerat i världseliten, men det var ändå första gången danskarna vann ett slutspel – och första gången sedan 1967 laget var i en mästerskapsfinal.

Spelarna blev mottagna på rådhuset av överborgmästare Ritt Bjerregaard och kronprins Frederik. Handbollslandslaget och Danmarks mer eller mindre geniförklarade förbundskapten Ulrik Wilbek blev bjudna på klassiska pannkakor.

Wilbek har vunnit OS- och VM-guld med danska damhandbollslandslaget. Med EM-guldet bärgat blir målsättningen i Peking-OS naturligtvis guld.

När spelarna kom ut på rådhusets balkong steg jublet mot kvällshimlen och Rådhuspladsen blev röd och vit av alla flaggor. Spelarna fick gå ut i två omgångar. Myndigheterna ville inte ta risken att tvinga förbundskaptenen att skapa ett nytt lag om balkongen skulle gå sönder.

I sitt tal till laget sade Ritt Bjerregaard att det brukar vara kallt på toppen.

– Ni har visat att ni också kan vara kalla när det gäller. Men stämningen i Stavanger under och efter finalen var allt annat än kall. Den var kokande.

– Til lykke med seiern, sade hon. Men ni får inte vila. Om några månader är det OS och förväntningarna från hundratusentals danskar är höga.