Därför fixar Sverige OS-biljetterna på söndag

SPORTBLADET

Slitnare än de andra lagen.

Men ett gäng mästare som lärde sig vinna tillsammans i Norge.

Därför kommer blågult kunna kvittera ut OS-biljetterna på söndag.

Jan Tomaszewski kommer tydligen härifrån.

Bara så ni vet.

Och ni som inte vet, eller inte minns: han är mannen bakom en av våra största losermyter och mest famösa missar i svensk idrottshistoria: Staffan Tapper och straffen i fotbolls-VM 1974.

Men det är i varje fall hit, till Wroclaw, som det svenska handbollslandslaget åkt för att, äntligen, lösa en biljett till Peking-OS.

Fast det är knappast ett gäng svenska förlorare som kommit till den gamla kulturstaden i västra Polen.

Mest framgång någonsin

Nej, det här är ett blågult mästarlag: jag räknar till åtta spelare och en förbundskapten som i maj blivit mästare i antingen Tyskland, Spanien, Danmark, Sverige eller EHF-cupen.

Alltså: ett gäng färska vinnare med självförtroenden på topp som vunnit den ena avgörande matchen efter den andra i vår.

De svenska utlandsproffsen har nog aldrig varit så framgångsrika som i år.

Vinner inte bara i klubben

Men samtidigt har Sverige missat flera mästerskap de senaste åren trots massor av spelare i gräddan av de europeiska toppklubbarna.

Precis som då kommer de nu att komma slitnare än sina motståndare på grund av toppklubbarnas maratonsäsonger med ligaspel, cuper, EM för klubblag och Champions League.

Skillnaden nu är att svenskarna inte bara vinner i sina klubblag.

Det är prestationerna i måstematcherna och rysarna i EM i Norge i januari som gör mig övertygad om att det här kommer att gå vägen.

Det var där — i matcherna mot Spanien, Ungern och Norge — som Kim Andersson & Co visade att de också är vinnare tillsammans i den blågula tröjan.

Vinst i kväll och OS-platsen är i princip klar för då räcker det med seger i morgon mot strykgänget Argentina.

Men jag tror polackerna blir för starka hemma i Hala 100-lecia och det blir därför en direkt avgörande match mot Island på söndag.

Det är sådana matcher som – äntligen igen – talar för svenska handbollslandslaget.