Evighetsmaskinen

Tomas Svensson, 40: Klart man vill spela ett OS till

Foto: ATTILA KISBENEDEK
Tomas Svensson.
SPORTBLADET

WROCLAW. Hemma i prisskåpet ligger tre OS-silver, det äldsta från 1992.

Tomas Svensson står fortfarande kvar i landslagets mål.

16 år och tusentals räddningar senare siktar veteranen på ännu en OS-turnering.

– Det är så otroligt roligt att spela i landslaget, säger 40-åringen.

Nu väntar ett tufft och ovisst OS-kval för Tomas Svensson och handbollslandslaget. I polska Wroclaw ställs Sverige i tur och ordning mot hemmanationen Polen, Argentina och Island. De två bästa lagen i gruppen är klara för Peking.

Men riktigt så långt framåt i tiden vill inte Tomas Svensson blicka ännu.

– Det är klart att man är sugen på att spela OS, givetvis, men vi får ta en sak i taget. Motståndarna i gruppen är svåra och vi måste spela på topp om vi ska kunna nå det där fantastiska målet, säger han.

Bengan Boys

Den allsvenska debuten klarades av redan vid 15 års ålder, vid 22 var Tomas Svensson världsmästare. Nu är han ensam kvar av de fantastiska Bengan Boys som gjorde 90-talet till en enda lång fest för Sveriges handbollsälskare.

Men bara ett tag till.

– I landslaget är det här sista året. Om jag fortsatte vore det att motarbeta förbundets egna idéer om att ta fram yngre målvakter. Därför är det dags nu att Dan Beutler, som är en av de ledande målvakterna i tyska Bundesliga, får ta fullt ansvar. Dessutom har vi tre fantastiskt duktiga 22-åringar på gång, säger Tomas Svensson.

Han är ett unikum inom svensk idrott, en evighetsmaskin som hållit sig på topp i 25 år och som fortfarande utvecklas.

Hur är det möjligt?

– Det känns som ett stort privilegium att jag orkat hålla gnistan och jag brinner fortfarande för stora turneringar. Hela tiden handlar det om problemlösning. När utespelet utvecklas och blir bättre måste jag försöka att bromsa den utvecklingen, säger målvaktslejonet, som hävdar att han numera saknar de prestationsmässiga topparna från yngre dagar, men som kompenserar detta med hjälp av rutin, en förändrad teknik och en större jämnhet än tidigare.

Nyckelroll

I vanlig ordning kommer målvakterna att spela en nyckelroll i OS-kvalet.

Med ett bra försvarsarbete som grund lyckades Sverige ro hem en femteplats vid EM i vintras, framgångsreceptet blir detsamma nu.

– Vi får hoppas att vi också kan få igång vårt anfallsspel lite mer här och att skyttarna har bättre straffprocent än i EM, säger Tomas Svensson.

På förhand ser den första matchen svårast ut.

Polen tog silver i VM senast och har nu dessutom hemmapubliken bakom sig.

Argentina ser betydligt mänskligare ut. Mycket talar för att söndagens match mot Island kan bli helt avgörande för hur OS-biljetterna ska fördelas.

Om Sverige vinner den uppgörelsen får den svenske målvaktsveteranen en sista chans att ta hem det enda han saknar – ett OS-guld.

– Hypotetiskt finns chansen att vi skulle kunna ta ett OS-guld men det är fel att prata om detta nu. Kanske på söndag kväll, men inte nu, säger Tomas Svensson.

Sveriges kvallag: Målvakter: Tomas Svensson, Peter Gentzel. Utespelare: Jonas Källman, Henrik Lundström, Magnus Jernemyr, Robert Arrhenius, Mattias Gustafsson, Jan Lennartsson, Fredrik Lindahl, Martin Boquist, Dalibor Doder, Jonas Larholm, Kim Andersson, Oscar Carlén.

Fotnot: Målvakten Dan Beutler, Flensburg, och Tobias Karlsson, Hammarby, togs bort i truppen under fredagen.

FAKTA

Dagar och tider i kvalet:

Fredag: Polen (20.00)

Lördag: Argentina (18.00)

Söndag: Island (18.00)

Samtliga matcher sänds direkt i SVT.

Thomas Eriksson/TT