Skador hotar inför EM-kvalet

Tre spelare inte med i helgen

SPORTBLADET

Vid handbollsdamernas träningsmatcher i helgen drabbades den ena spelaren efter den andra av skador och skavanker.

Inför lördagens EM-kvalmatch mot Tjeckien är truppens tillstånd något bättre.

– Men tre spelare missar definitivt matchen, säger Per Johansson, assisterande förbundskapten, till TT.

Foto: Lars Rosengren
Knäskadad Sara Eriksson är en av tre skadade spelare i helgens viktiga EM-kval i handboll.

På lördagen spelas den första av damernas två EM-kval-matcher när tjeckiska landslaget möter blågult i Västerås. Returen går i Tjeckien kommande helg och segraren ur striden belönas med en plats till vinterns mästerskap i Makedonien.

Viktiga spelare borta

Men inför kvalet saknas tre viktiga spelare i den svenska truppen. Högernian Terese Krantz – som i fredags opererade en skadad tumme – blir borta från båda matcherna, mittsexan Frida Toveby har en bristning i låret och niometersspelaren Sara Eriksson har problem med ett knä.

– Sara fick i och för sig ett positivt besked från vår läkare och har ganska goda chanser att kunna vara med i Tjeckien. Men det är för tidigt att ladda henne redan nu, säger Johansson som dock kan rapportera att övriga i truppen kan köra för fullt.

”Börjar bli skarpare”

Därmed är ett helt gäng spelare, som mer eller mindre vilade från helgens matcher mot Sydkorea, tillbaka. Bland dessa finns bland andra Sara Holmgren (magen) och målvakten Therese Bengtsson (luftrören).

TT: Hur är annars uppladdningen inför kvalet?

– Det börjar bli riktigt bra fokus just på EM nu. Det har varit så mycket kring OS-förberedelser annars. Men vi är på gång och börjar bli lite tajtare, lite skarpare, säger Johansson och berättar att handbollsdamerna under veckan har tränat med herrjuniorer från IVH Västerås.

– Killarna har fått symbolisera Tjeckiens hårda skytte. Det blir ett helt annat spel mot Tjeckien än mot Sydkorea. Tjeckiskorna är stora, starka och skjuter väldigt mycket från nio meter. Det är viktigt att vi får träna försvar mot sådant spel.

TT