Nu väntar en ny rysare

SPORTBLADET

WROCLAW. ”Den här poängen lär inte betyda någonting ändå”, säger Ingemar Linnéll.

Tvärtom, herr förbundskapten.

Jag menar att den här poängen kan vara helt avgörande i en ny rysare på söndag.

En tredje, lysande landslagscomeback av en legendar med allt mer grått stänk i håret.

Några fantastiska uppvisningar av en kaxig Malmöpåg med Balkanursprung.

En förbundskapten från GIH.

Nej, man är aldrig långt från ett fotbolls-EM.

Eller, jo.

För det här är något helt annat: en sanslös handbollsfest i en gammal, sliten men kulturmärkt, arena nere i sydvästra Polen med drygt 3 000 polacker som skapade ett tryck som jag aldrig varit med om inne i en idrottshall. (Och dessutom: fotbolls-EM kommer inte hit förrän om fyra år.)

Men för fotbollslandslagets skull hoppas jag verkligen inte att vi sitter och skriker lika mycket efter ett skadat mittlås halvvägs in i premiären mot Grekland.

Tog poäng på ren vilja

Jag frågade Ingemar Linnéll om inte han också satt och längtade efter Marcus Ahlm i första halvlek.

–?Vi har sagt att vi inte pratar om OS eller skadade spelare, svarade Linnéll kort.

Ett svar som väl sa det mesta.

Efter 16 minuter och 4–8 trodde jag, liksom de flesta, att Sverige skulle bli överkörda av det av hemmapubliken så adrenalin-uppumpade polska laget.

Men om detta svenska landslag, som jag skrev i går, lärde sig vinna tillsammans i EM i Norge så tog de i går för första gången poäng mot ett världslag på i princip ren vilja (och Tomas Svensson och Peter Gentzel förstås).

För det var inte mycket som fungerade i går, varken i försvar eller anfall.

Efteråt sa Linnéll:

–?Den här poängen lär inte betyda någonting ändå. Det blir en avgörande match på söndag precis som vi sagt hela tiden.

Han pratade förstås inte om den lagmoraliska betydelsen av att ta en poäng i ett OS-kval mot vice världsmästarna i deras egen gryta när spelet går i baklås, utan syftade bara strikt på tabellen.

Men jag tror ändå Linnéll har fel.

Ska slå Argentina

Visst blir det en avgörande match på söndag mot Island, men det kommer att bli en ny rysare för så här jämnt är det mellan de här lagen i ett kval av denna typ.

Och om allt går som planerat i kväll, det vill säga att Sverige slår strykgänget Argentina och Polen besegrar Island så räcker det med oavgjort mot islänningarna i morgon. Och att ha med sig det in i slutminuten

i ett nytt drama i morgon kan vara helt avgörande.

Oscar Carlén tog visserligen skottet alldeles för tidigt med 45 sekunder kvar. Men det visar ändå vilket psyke den grabben har.

Kim Andersson, med tio skott, minns inte när han gick mållös från en landskamp senast. Men han kommer ihåg när det hände senast i Kiel i finalförlusten i Champions League häromveckan...