Svensk protest avslås

Sista hoppet borta – helt klart att handbollsherrarna missar OS

SPORTBLADET

Nej, det blir inget omspel.

I dag avslog Internationella handbollförbundets disciplinkommitté Sveriges protest mot Island.

Därmed är det nu fastställt att Sverige missar OS i sommar.

Internationella handbollsförbundet, IHF, avslog den svenska protesten efter OS-kvalförlusten mot Island.

– Det är skandal, säger Svenska handbollsförbundets ordförande Arne Elovsson till TT.

Sverige, som krävde omspel eftersom ett mål av Robert Arrhenius inte registrerades i matchprotokollet, fick inget gehör från disciplinnämnden.

Arrhenius mål i slutet på den första halvleken betydde 12–13, men i stället för 14–13 i halvtidspaus visade resultattavlan 13–13.

Erkände fel

Efter videogranskningar har IFH erkänt att ett fel hade begåtts – men något omspel blir det inte. Slutresultatet, 25–29, står sig därmed och Sverige har definitivt missat sommarens OS.

”Trots att ett misstag har begåtts av matchsekretariatet och IHF-delegaterna, fastställer man slutresultatet då misstaget ej påverkade detta”, skriver IHF i ett uttalande.

Svenska handbollsförbundets ordförande Arne Elovsson var på måndagen upprörd över beskedet.

– Det är skandal. Men vi har markerat för handbollsvärlden att vi har blivit bortdömda. Det här får inte hända och det här ska inte hända, särskilt inte i en avgörande match i ett OS-kval, säger han trots att beskedet var ganska väntat:

– Det är naturligtvis praktiskt omöjligt att spela om matchen.

Kräver regeländring

Men att gå in med ett oavgjort resultat efter pausvilan i stället för en ettmålsledning påverkade lagets spel, menar ordföranden.

– Det har verkligen en inverkan psykologiskt inför andra halvlek, säger han och får medhåll av landslagsmålvakten Tomas Svensson:

– Det är en jäkla skillnad att gå in med ledning efter paus.

Efter OS-kvalet har Arne Elovsson nu beslutat att driva frågan vidare.

– Jag kommer att kräva en regeländring. De sex i sekretariatet har missat felet. Det ska inte sitta så många vid bordet, utan en borde sitta i ett rum och titta på matchen på video.