Svensk stoppade skandalmatch

Handbollskval urartade

Foto: EPA SCANPIX
SPORTBLADET

Herrhandbollens VM-kval mellan Bosnien och Ungern slutade i tumult och skandalscener – och mitt bland inkastade mobiltelefoner, pappersbollar, mynt och nycklar fanns en svensk. Delegaten Björn Ericsson från Europeiska handbollsförbundet (EHF).

– Det hände när en av hemmaspelarna gick på ett genombrott men blev avblåst för offensiv foul. I anfallet efter åkte en av bosnierna ut två minuter och efter det brakade det loss. En av ungrarna fick en tändare kastad på sig strax under ögat så det började blöda. En annan blev träffad av ett paraply, berättar Ericsson för hemsidan Herrelit handboll.

Under ett 25 minuter långt avbrott, efter 49 minuters spel vid ungersk ledning 27–24, försökte man komma tillrätta med hemmapubliken på läktarna i Sarajevo, men efter att Ericsson lönlöst försökt lugna publiken på engelska avbröts matchen.

– De mest rutinerade spelarna ville inte gå ut och de yngre var skräckslagna. En sådan rutinerad kille som Nenad Puljecevic berättade att han aldrig hade varit så rädd i hela sitt liv, säger svensken om ungrarnas reaktioner i omklädningsrummet.

Vilka konsekvenser som väntar bosniska handbollsförbundet är ännu oklart.

– Jag har lämnat in en rapport om vad som hände och så är det EHF som får fatta besluten.

Ungern vann det första mötet med 27–25. Avgörandet ligger på EHF:s disciplinkommittés bord.

TT