Sverige lottat mot hemmanationen i VM

”Vi kan vinna gruppen”

Foto: ALIK KEPLICZ
Oscar Carlén.
SPORTBLADET

Kroatien, Spanien, Sydkorea, Kuwait och tredje laget i panamerikanska mästerskapen väntar för svenska handbollslandslaget i VM i Kroatien nästa år.

I sin mästerskapsdebut var Oscar Carlén med och ordnade femteplatsen i EM i januari tidigare i år. Hans 35–33 mot Norge med två minuter kvar hjälpte till att säkra direktkvalificeringen till VM.

Om lördagens VM-lottning säger han till TT:

– Får vi allt att stämma så kan vi vinna gruppen.

Tre av de sex lagen går vidare från första gruppspelet till gruppspel två.

– Vi har stora chanser att gå vidare. Kroatien – de var i EM-final – och Spanien blir tuffa att möta. Det är stor klasskillnad mellan de lagen och övriga.

TT: Hur står sig Sverige?

– Det är två lag vi både kan vinna som förlora mot. Spanien slog vi ju senast (27–26 i EM).

Förbundskapten Ingemar Linnéll pratar om revansch.

– Vi mötte ju Kroatien och Spanien också i gruppspelet av VM 2005. Vi ledde med åtta bollar mot Spanien, men förlorade. Nu är det dags för revansch, säger förbundskapten Ingemar Linnéll till Svenska handbollsförbundets hemsida.

Linnéll kommer inte att leda Sverige i VM nästa år. Han har i dagarna gjort klart med jobbet som klubbchef i danska Holding. Någon ersättare är ännu inte klar för Linnéll.

VM spelas i Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Poreé och Varazdin mellan den 16 januari och 1 februari 2009.

– Värdlandet får gälla som favoriter. De brukar ju gå obesegrade genom slutspelet och har nu hemmaplan. Spanien och Korea skall vi klara av. Jag tycker vi har goda chanser att gå vidare, fortsätter Linnéll.

Senast VM avgjordes var Sverige inte med och Tyskland besegrade Polen i finalen.

FAKTA

Handbolls-VM nästa år avgörs 16 januari-1 februari i Kroatien. Spelorter är Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Poreé och Varazdin.

Grupp A: Frankrike, Ungern eller Bosnien Hercegovina, Slovakien, Rumänien, Australien och andralaget i panamerikanska mästerskapen som avgörs 24-26 juni.

Grupp B: Sverige, Kroatien, Spanien, Sydkorea, Kuwait och tredjelaget i panamerikanska mästerskapen.

Grupp C: Tyskland, Polen, Makedonien, Ryssland, Tunisien och Algeriet.

Grupp D: Danmark, Norge, Egypten, Serbien, Saudiarabien och segraren i panamerikanska mästerskapen.

De tre främsta i varje grupp går vidare till andra gruppspelet och spel om platserna 1-12. De övriga får spela vidare om platserna 13-24.

TT