SVARTLISTAD

Klubbarna har fått nog av Unger: ”Vi kommer inte ha mer samröre”

SPORTBLADET

Åke Ungers extraknäck som agent har väckt starka känslor i handbollssverige.

Nu har tv-profilen svartlistats av samtliga elitserieklubbar.

– Jag kan bekräfta att föreningarna var eniga om det här beslutet, säger Olle Hagström, ordförande för herrhandbollens elitförening (HEH), till Sportbladet.

jobbar extra som agent Journalisten Åke Unger arbetar parallellt som agent för ett flertal svenska handbollsspelare. Men nu har elitserieklubbarna valt att portförbjuda honom från framtida spelarförhandlingar. FOTO: BILDBYRÅN

Sportbladet har tidigare avslöjat att Åke Unger fungerat som agent för ett flertal svenska handbollspelare parallellt med sitt jobb som journalist, där han bland annat kommenterat handboll för Viasat Sport. Avslöjandet har inte fått Åke Unger ge upp sin verksamhet och nu har de svenska elitserieföreningarna fått nog av tv-profilens arbetsmetoder.

Under ett HEH-möte förra helgen, där 13 av 14 elitserieklubbar var representerade, betygsattes samtliga agenter och förhandlare i handbollsbranschen. Åke Unger hamnade på en överlägsen sistaplats.

”Var eniga”

– Det är ett generellt problem i handbollen att vi inte har agentlicenser och det var det mötet handlade om. Men ska vi vara ärliga är Åke Unger skälet till att frågan överhuvudtaget kommit upp, säger en klubbledare som vill vara anonym.

Klubbarna kom sedan till en gemensam överenskommelse om att portförbjuda Unger från framtida spelarförhandlingar.

– Jag kan bekräfta att föreningarna var eniga om det här beslutet. Något mer vill jag inte säga, säger HEH-ordföranden Olle Hagström.

Ingen som Sportbladet talat med förnekar att Åke Unger svartlistats.

– Jag vill inte uttala mig om de andra klubbarna, men vi kommer inte att ha något mer samröre med Åke Unger. Vill någon spelare prata med honom efteråt är det upp till dem, men han sitter inte med vid bordet, säger IFK Trelleborgs ordförande Lars Åberg.

– Det är inte fel det du säger. Något mer vill jag inte säga utav respekt för Åke, säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtsson.

”Beklämmande”

Enligt flera källor är det inte bara det faktum att Åke Unger arbetar som journalist som ligger bakom missnöjet.

– Att han är både agent och journalist är beklämmande, men han har också pressat flera klubbar och han håller inte vad han lovar. Han har till exempel kontaktat utländska klubbar och påstått sig representera vissa spelare. Finns det ett intresse ringer han spelaren och erbjuder sig att hjälpa honom med en flytt. På så sätt skapar han en marknad som inte finns, säger en klubbledare som vill vara anonym.

Åke Unger själv är sparsam med sina kommentarer.

– Det är svårt att reagera eftersom jag inte har den här informationen så jag svarar med tystnad. Men ärligt talat förstår jag inte intresset, säger han.

FAKTA

Så svartlistades Åke Unger – allt om elitserieklubbarnas hemliga möte:

13 av 14 elitserieklubbar (Guif lämnade ett sent återbud*) deltog förra helgen i ett möte i HEH:s regi. Syftet var att utreda frågan om att införa agentcertifiering i handbollen, det vill säga att det ska krävas licens för att bedriva agentverksamhet.

I samband med mötet fick klubbarnas representanter i uppgift att objektivt betygsätta samtliga personer som figurerat i en agentroll de senaste åren, totalt omkring 30 stycken, på en sjugradig skala (mellan –3 och +3). Underlag för betygsättningen var bland annat seriositet, kunskaper i juridik och kunskaper om handboll.

En sammanställning presenterades på overhead och Åke Unger visade sig komma överlägset längst ner på listan med ett slutbetyg på –12. Micke Duric fick för övrigt högst betyg (+7).

Klubbarnas representanter kom sedan överens om att svartlista Åke Unger och portförbjuda honom från framtida förhandlingar. En majoritet av klubbledarna ville offentliggöra beslutet men ett fåtal, däribland ordföranden Olle Hagström, motsatte sig detta och därför har det hemlighållits fram till i dag.

*Guif har senare ställt sig bakom beslutet.

ARTIKELN HANDLAR OM