Guldet ingen vinner

Ingen tränare tror att egna laget blir mästare

Foto: Bildbyrån
Hammarby har vunnit SM-guld tre år i rad, men til den här säsongen har flera tongivande spelare lämnat laget.
SPORTBLADET

MALMÖ. 14 klubbar slåss om SM-titeln i handboll 2008/2009.

Men ingen tränare tror deras lag kommer att bli mästare.

– Det är synd att ingen av de andra klubbarna vågar ta steget fram och axla favoritrollen, säger regerande mästartränaren Staffan Olsson.

Staffan Olsson.

Hammarby slog Sävehof i SM-finalen i våras och tog därmed sitt tredje raka SM-guld.

Sedan dess har laget tappat stjärnor som Niklas Grundsten till Hamburg, Tobias Karlsson till Kiel och Michael Apelgren till Granoliers.

– Med tanke på våra spelarförluster kan vi inte vara favoriter i år. Vi kommer att få det mycket tuffare än de senaste säsongerna, säger Staffan Olsson.

Sävehof får flest röster

Något som också syntes när de 14 elitserietränarna skulle tippa sluttabellen vid en upptaktsträff i Malmö förra veckan.

Där tippades Sävehof som seriesegrare med H43 från Lund som tvåa.

Men även i Sävehof och H43 skyr man favoritrollen som pesten.

– Vi ska definitivt vara med högt uppe när det drar ihop sig, men att säga att vi ska vinna SM-guld tycker jag är lite väl. Att vi är ett av lagen däremot, okej, det kan jag köpa, säger H43:s tränare Ola Månsson.

Vill inte ha favorittrycket

Den som flest tror kommer att lyfta bucklan i maj 2009 heter Rustan Lundbäck och tränar Sävehof. Men Lundbäck vägrar se Sävehof som favorit.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det är smickrande att folk tror på oss och det är ett kvitto på att vi har gjort något bra. Men jag tycker att till exempel Hammarby med deras erfarenhet och H43 som vuxit sedan i fjol är på pappret minst lika starka som oss, säger Lundbäck.

Precis som de andra tränarna väljer att skyffla ifrån sig favorittrycket väljer Lundbäck att sätta sitt eget lag i en underdog-roll.

– Visst kan vi vara med och hota hela vägen. Vi är ett av lagen, men jag tycker inte att vi är laget att slå, säger Rustan Lundbäck.

”Inte i närheten”

Ystads IF tippades fyra av elitserietränarna. Men enligt klubbens tränare är man alldeles för beroende av ett fåtal spelare för att kunna utmana om titeln.

– Om inte Kaupo Palmar och Linus Brolin skulle hinna komma tillbaka i fullt slag är vi inte i närheten av ett SM-guld, då får vi slåss för att kunna nå slutspelet, säger klubbens tränare Torben Winther.

I eftermiddag börjar kampen om SM-guldet.

Om vi får tror tränarna själva kommer ingen att vinna.