Försvarsgiganten missar EM-kvalet

Magnus Jernemyr dras med en ryggskada.

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Ett starkt mittförsvar i handboll är guld värt. Inte minst mot skyttestarka Polen, favorit i Sveriges kvalgrupp till EM 2010.

Men det svenska landslaget får klara sig utan försvarsgiganten Magnus Jernemyr.

Inte heller en av världens bäste mittsexor, Marcus Ahlm finns med. Ahlm är också stark i mittblocket men har ryggproblem och har tagit paus från landslaget. Och i veckan tvingades Robert Arrhenius akut få ena testikeln bortopererad efter en otäck kollision i en ligamatch i Spanien.

Båda är tvåvägsspelare.

Magnus Jernemyr spelar uteslutande försvar. Men han kan inte spela mot Polen på torsdag. Barcelonaproffset landade illa i en ligamatch, försökte att spela i Champions League mot Kiel i söndags men fick avbryta.

– Han har en blödning i en ryggmuskel. Men det finns hopp om att han är klar till bortamatchen mot Rumänien på söndag. Vi tar ett beslut på torsdag, säger Ola Lindgren, förbundskapten, efter tisdagens träning i den nya hallen i Lund.

Han och kaptenskollegan Staffan Olsson väljer att se positivt på situationen.

Det trots att också Hammarbys mittnia Fredrik Larsson också är borta, en sena i ena fingret har gått av.

– Vi får inte samma valmöjligheter, men vi har ändå intressanta spelare att tillgå.

Mer negativt: målvakten Dan Beutlers ljumskskada håller i sig. Förbundskaptenerna har kallat in veteranen Fredrik Ohlander som uppbackning till Per Sandström och Johan Sjöstrand.

Positivt: Ystads 19-årige Niklas Ekberg, succédebutant i kvalmatchen mot Turkiet, tränade för fullt efter att först lämnat återbud. Ekberg gjorde då tolv mål men nu gäller kvalificerat motstånd. Polen tog silver i VM 2007.

– Niklas fick grönt ljus av läkarna, knäskadan var inte så allvarlig.

ARTIKELN HANDLAR OM